Podle kvalifikovaného odhadu počítala firma s možností navážení odpadu na skládku při stávajícím objemu ještě do roku 2035. Nový zákon o odpadech to však omezuje už do roku 2030, odkdy také zakazuje skladování využitelného odpadu.

Práce za více než šestnáct milionů korun dělníci v lokalitě dokončovali na přelomu loňského a letošního roku. První dvě části prostoru jsou přitom rekultivované již několik let.

Budova městského úřadu.
Na návštěvě v Rousínově: podívejte se s námi, jak to tam vypadá

„Poslední odpad jsme ve třetí zóně uložili předloni v únoru. Samotnou rekultivaci jsme tam zahájili loni v říjnu. Ještě předtím jsme od července intenzivně doplňovali odpady do koruny a naváželi další kvůli vyrovnávacím vrstvám,“ vysvětlila pracovnice svozové firmy.

K překrytí horní vrstvy rekultivované části podle ní posloužila zemina. Těsnící překryv je nezbytný před konečnou úpravou povrchu rekultivované lokality. „Umožňujeme začlenění prostoru skládky do organismu okolí i s ohledem pro jeho případné využití k jiným účelům. Pozitivní je také krajinotvorný efekt, kterým zamezíme škodlivému vlivu na životní prostředí,“ dodala Přikrylová.

Kontejnerovou loď Ever Given, která téměř týden blokovala Suezský průplav, se podařilo uvolnit. Jak by to vypadalo, kdyby se zasekla v Brně u Špilberku.
Uvízlá loď ze Suezského průplavu: podívejte se, jak by vypadala ve Vyškově

Výsledkem snahy je také snížení množství průsakových vod a zvýšení množství jímaného bioplynu, který slouží k výrobě elektrické energie. Ocenili to zástupci Vyškova jako největšího akcionáře společnosti. „Po zatravnění dostane území zelený kabát. Shodli jsme se, že budoucnost spočívá v recyklaci, zvýšení třídění a zejména ve snížení produkce odpadu,“ informovali zástupci města.

Navrhovatelé již schváleného zákona o odpadech si kladli za cíl dosažení šedesáti procent vytříděného odpadu právě do roku 2030, dokdy se podmínky pro jeho uložení zpřísní. „Jedná se o nesmírně ambiciózní cíle. Odpady však představují zdroje, jejichž využitím ušetříme primární suroviny, naše životní prostředí a podpoříme nová pracovní místa v recyklačním průmyslu,“ vysvětloval změny ministr životního prostředí Richard Brabec.