Nabízená suma pokryje ovšem v některých případech zhruba jen dezinfekční pomůcky, pytle a střelivo. „Dál platíme vysoký nájem státu za honitbu. Navíc je vzdálená až třicet kilometrů, takže něco stojí i cesta. A ne každé čekání znamená ulovení. A navíc musíme všichni chodit ještě do práce, o to je to složitější. Další položka je odvoz zbytků uloveného prasete do kafilerie. Myslivost neděláme pro peníze,“ zdůraznil Mančík.

227divočáků ulovili myslivci na Hodonínsku od vyhlášení mimořádných opatření kvůli africkému moru prasat v červenci.

Cíl ministerstva zemědělství je zabránit šíření nákazy, která je zatím prokázaná pouze ve Zlínském kraji. Tam stát za odstřel prasat vyplácí až tři tisíce. „Příští měsíc chceme populaci černé zvěře v této oblasti zlikvidovat,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Na Hodonínsku myslivci ulovili k pondělí zhruba za měsíc přes dvě stě divočáků. „Chceme lovit. I proto, aby divočák zůstal v přírodě. Ale potřebujeme dobré podmínky. Lidé musí například vědět, že nesmí v noci chodit do lesa, aby zvěř nebyla ve stresu. Je potřeba, aby stát dělal větší osvětu, aby si lidé uvědomili, jaký dopad to může mít například na cenu vepřového v budoucnu,“ připomněl Mančík, který se také zmínil, že by myslivcům pomohlo, když by stát dal na více míst chladicí boxy, aby nemuseli zvěř vozit desítky kilometrů daleko.

I tak o zvýšení zástřelného na Hodonínsku státní veterinární správa neuvažuje. „To proto, že leží mimo zamořenou oblast,“ osvětlil zástupce mluvčího instituce Petr Majer.

Jedna ze srpnových bouřek ve Znojmě.
Silné bouřky? Milionové škody, domácnosti už svítí