„Někteří poškození, kteří jsou odškodňováni obdobnými částkami, mají za to, že si z nich ministerstvo dělá legraci,“ reagoval právní zástupce Milana Hlobílka Lubomír Müller.

Například Miloslav Rechcígl dostal po rehabilitaci zemřelého otce, poslance za agrárníky, 101,32 korun.

Ministerstvo přitom v Hlobílkově případu připomnělo rozsudek Okresního soudu v Hodoníně, podle něhož má právo na soudní rehabilitaci, neboť byl 21. dubna 1951 nezákonně omezený na osobní svobodě a zbavený majetku. „Důsledky tohoto omezení osobní svobody nuceným vystěhováním pak trvaly až do listopadu 1952, kdy byl žadatel zařazený do pomocného technického praporu,“ uvedl ředitel ministerského odboru odškodňování Jakub Severa.

Návrh na rehabilitaci podalo devět příbuzných, mezi kterými byly dvě dcery, pět vnoučat a dvě pravnoučata Metoděje Hlobílka.
Rodinu sedláka z Hodonínska vysídlili protiprávně, rozhodl soud po 66 letech

Přesto mu poté přiznal odškodnění jen ve výši dvou set korun jako náhradu nákladů trestního řízení.

Zamítavě rozhodl o náhradě ušlého výdělku a nákladů vazby. „Žadatel nebyl zbavený osobní svobody, nebyl ve výkonu vazby ani ve výkonu trestu. Nadto pak nelze přehlédnout, že omezení, které musel nezákonně strpět, nemuselo ze své definice vést ke ztrátě výdělku,“ arumentoval Severa.

Hlobílkovi ale po únoru 1948 přišli o statek a o tři roky později ze dne na den i o své bydlení v Mistříně. „Za přítomnosti příslušníka Sboru národní bezpečnosti mohla rodina na nákladní auto naložit jen to, co se na ně vešlo. O ostatní majetek tak přišla,“ přiblížil právní zástupce rodiny. Na samotu Dvorek u Jestřabic na Kroměřížsku tak bylo vysídleno sedm lidí.

Milan Hlobílek podal před lety také trestní oznámení ohledně perzekuce jeho rodiny v padesátých letech. Vrchní komisař Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Petr Dyntera uznal nucené vysídlení celé rodiny z místa původní zemědělské usedlosti jako jednoznačně nezákonné a jako důsledek akce kulak proti soukromým zemědělcům.

Trestný čin se ale konkrétnímu veřejnému činiteli prokázat nepodařilo. „K naplnění skutkové podstaty trestného činu mohlo dojít ze strany funkcionářů tehdejšího Místního národního výboru v Mistříně, nelze vyloučit i podíl viny funkcionářů nadřízeného Okresního národního výboru v Kyjově, případně i jiných institucí,“ uvedl v odůvodnění odkladu kauzy v roce 2008 komisař.

Morální satisfakci přiznal hodonínský soud loni Milanu Hlobílkovi a letos devíti jeho příbuzným. Tento měsíc bude o zadostiučinění usilovat rodina jeho strýce.