Vodní záchranná služba, která u nádrže sídlí, předem vytipovala nejnebezpečnější místa. „Určili jsme zhruba pětapadesát míst, ale v žádném případě nestihneme zlikvidovat všechny,“ uvedl jednatel vodních záchranářů Stanislav Hrdlička.

Přednostně tak budou řešit místa, která ohrožují lodní dopravu. Ať už je to například prostor, kde lodě vplouvají do přístavu či samotná plavební dráha. „Končíme v pátek, tak uvidíme, kolik toho stihneme,“ přemítal Hrdlička.

Protože jsou stromy několik metrů pod hladinou, nejefektivnější, nejrychlejší a především nejšetrnější metodou je jejich odstřel. Na akci přitom musí spolupracovat hned několik jednotek. „Zúčastněné jsou tři složky. Policie České republiky, hasiči a vodní záchranná služba. Každý má svoji roli. Hlavní slovo však mají hasiči, kteří mají svého střelmistra. Policisté spolu s vodními záchranáři vypomáhají,“ řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Loď Pampeliška z flotily Lodní dopravy Břeclav. Ilustrační foto.
Kmeny na Nových Mlýnech hasiči odstřelí. Uvolní tak cestu plujícím lodím

Výbušniny připevňuje na torza stromů střelmistr, který má zároveň aprobaci jako potápěč společně s dalším potápěčem. „Používáme průmyslovou trhavinu. Máme nachystaných šedesát kilo, což je předběžný odhad na celý týden,“ nastínil za střelmistry Kamil Hanousek.

Do práce se celkově zapojí dvacítka lidí, z toho pět střelmistrů a osm pomocníků. „To jsou lidé ve výcviku, budoucí střelmistři. V republice je nás zatím dvanáct a k tomu jeden vedoucí, což je Martin Červenka,“ zmínil Hanousek. Z techniky využijí celkem pět lodí a jeřáb.

Objekty u hladiny je nutné zlikvidovat ještě letos na podzim. „Hladina vody v nádrži letos klesla nejvíc za posledních sedmnáct let. Během sucha v roce 2015 byla hladina o sedmdesát centimetrů výš, než je dnes,“ podotkl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Ilustrační foto
Jáhly místo brambor. Na zdravější stravu přechází v kraji devět škol