Podle předsedy střelecké komise hodonínského mysliveckého spolku Františka Vaďury by mohlo být počet ulovených kusů vyšší. „Problém je ale v tom, že devadesát procent myslivců chodí do práce a nemá čas od rána do večera vysedávat v lese,“ komentoval Vaďura.

Ilustrační foto.
Štvanice na divoká prasata začíná. Kvůli africkému moru

Upozornil, že lovci mají po odstřelu divočáka ještě spoustu práce navíc. Vnitřnosti, kůži, hlavu a kosti zvířete musí uložit do pytle a zaplatit za jeho odvoz k vyšetření. „Tolik práce jsme dřív neměli. Taky kvůli tomu myslivci divočáky příliš střílet nechtějí,“ dodal Vaďura.

V oblasti s intenzivním odlovem mezi dálnicemi D1 a D2 myslivci do pondělka ulovili 992 divokých prasat. Z toho v posledním týdnu 512 kusů. „Nejvyšší odstřel jsme zaznamenali v okresech Kroměříž, Uherské Hradiště a Hodonín,“ přiblížil mluvčí státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Počty odstřelených prasat veterináři evidují od třináctého července, kdy nařídili pro uvedenou oblast mimořádná opatření. Patří mezi ně například odstřel divočáků v noci, v odchytových zařízeních nebo na pozemcích, kde lidé sklízí zemědělské plodiny. Nově mohou myslivci při střelbě používat umělé osvětlení nebo noktovizory.

Ještě nedávno to vypadalo, že lázně v Pasohlávkách nemusí vůbec vzniknout. Po pondělním zasedání zastupitelstva to ovšem vypadá jen na další zdržení.
Lázně v Pasohlávkách budou i bez Číňanů. Firmu čeká změna vedení

První výskyt afrického moru u divokých prasat v České republice potvrdili veterináři na konci června u dvou uhynulých prasat na Zlínsku.

KRISTÝNA HORTVÍKOVÁ