„Měl peníze, a tak ho chtěli udáním jednoduše vydírat. Teď už je to jedno. Odešel do jiného světa, ale ty, kteří ho nejprve křivě obvinili a pak po něm chtěli i peníze, hodláme zažalovat," řekl Právu bratr zemřelého Rastislav Lučanský.

Romové podle svých zvyků vyhlásili car, tedy smutek. „Přijedou Olaši z Polska, Německa i ti, co něco znamenají u nás. Počítám s účastí tři sta až pěti set smutečních hostí. Vlastní pohřeb ale bude v rodných Chynoranech na Slovensku," dodal Lučanský

Soudní spor s Lakatošem, který se označoval za milionáře a patřil do komunity olašských Romů, se táhne už dva roky. Začal incidentem z května 2014, kdy podle obžaloby Lakatoš vytáhl při potyčce z kufru auta třiasedmdesáti centimetrovou šavli a napadl s ní jiného muže.

Přečtěte si k tématu: Soud: Sekl ho šavlí po hlavě, viní obžaloba muže z pokusu o vraždu

Vinu obžalovaný u soudu odmítal. „Vůbec nevím, proč tu jsem, nic jsem neudělal. Oni napadli mě, rozbili mi auto a také za to byli odsouzení," vypověděl dříve muž.

S Lakatošovou verzí nakonec souhlasil i muž, na kterého měl obžalovaný zaútočit. „Nevím, jak se tam vzala šavle, chvíli jsme se o ní přetahovali a při tom jsem se muset trochu říznout do ruky. Pak ji Lakatoš odhodil pryč. Zranění jsem si způsobil sám svou neopatrností a zaútočil jsem na něj neprávem," konstatoval u soudu poškozený a obžalovanému se omluvil.

Podobně o incidentu mluvili i ostatní svědci, jejich výpovědi se ale značně lišily od toho, co řekli v přípravném řízení. „Vaše nová výpověď je podrobnější, mluvíte o jiných lidech, kteří měli Lakatoše napadnout, doplňujete detaily, které jste dřív neřekla. První výpověď vedla ke stíhání obžalovaného, druhá je diametrálně odlišná. Je tedy jasné, že jste minimálně jednou lhala," upozornil při jednom z jednání svědkyni soudce Aleš Novotný.

Obžalovaného, který byl vyšetřovaný na svobodě, v roce 2009 Vrchní soud v Olomouci odsoudil jako člena organizované skupiny padělatelů peněz. Soud mu udělil trest ve výši dva a půl roku, který byl podmíněně odložený na tři a půl roku. Podle rozsudku obžalovaný ve svém bytě i přechovával zbraně. „Nejsem pouliční rváč, jsem podnikatel, co myslí hlavou," řekl u soudu obžalovaný. Za pokus o vraždu mu hrozilo i osmnáct let vězení.