V pavilonu Z brněnského výstaviště začal festival již v jedenáct hodin. „Sportujte, užívejte si to a fanděte,“ vzkázal přítomným návštěvníkům Varhaník.

Zahájení se zúčastnil také premiér v demisi Andrej Babiš. „Takové parky jsou skvělá akce, jenom je škoda, že to nemáme v Praze a doufám, že to přispěje k propagaci sportu, hlavně u dětí,“ řekl Babiš.

Olympijský park na Brněnském výstavišti se pomalu probouzí.
Kam o víkendu? Na brněnské výstaviště na Olympijský festival

Pásku slavnostně přestřihl také ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga, brněnský primátor Petr Vokřál, náměstkyně hejtmana Taťána Malá a poslanec a olympijský vítěz z Nagana Milan Hnilička.

Řeč pronesl také korejský velvyslanec Seoung-Hyun Moon. „Je mi velkou ctí, být dnes s vámi. Tento park je jedinečný a je to český nápad. Zimní hry budou globálním festivalem, který povede ke spojení všech lidé světa. Pro český tým bude v dějišti her k pomoci dvě stě korejských podporovatelů. Věřím, že naše vztahy budou nadále posíleny a držím pěsti českému olympijskému týmu, aby dosáhl co nejlepších výsledků,“ popřál velvyslanec.

Festival otevřel své brány již od devíti hodin a hned od začátku se brněnské výstaviště plnilo fanoušky sportu. „Přijel jsem sem s dětmi se Zbýšova. Zajímají nás všechny sporty, ale ještě nevím, co si vyzkouším. Dneska jsme tady spíš na obhlídce, ale určitě se sem ještě vrátíme,“ řekl chvíli po otevření olympijského festivalu Michal Horáček.

Jedním ze sportů, které si mohou zájemci vyzkoušet, je curling. „V televizi to vypadá jednoduše, ale docela mi to klouže. Je to těžší, než se zdá. Normálně bych si tuto disciplínu asi nezkusil. Určitě si ještě zabruslíme a možná si vyzkouším i snowboard,“ řekl Jan Horňák z Brna.

Sportoviště jsou nejen v pavilonu Z, ale i před ním. Tam si lidé zkusí například snowboard nebo biatlon. Dráhu na běžecké lyžování si vyzkoušela i Stephanie Gort. „Bylo to dobré, i když na běžkách moc neumím, ale trať se mi líbila. Můžeme si i zastřílet. Ještě zkusím bruslení, a uvidím co dál,“ popsala Stephanie Gort.

Odpoledne na návštěvníky čekají také některé doprovodné programy. Od třinácté hodiny je otevřený dětský snowpark nebo lekce billiardu pro veřejnost. Od patnácti hodin si zájemci vyzkouší skeleton. Mnoho dalších sportovišť funguje celodenně.

Den otevřených dveří na Univerzitě obrany v Brně.
Vojáci při lákání na univerzitu předvedli i přestřelku