Nemocniční lůžka sice neplní, nicméně karantény, omluvenky a nemocenské dělají potíže při organizaci práce, plnění směn i úkolů. Zejména v soukromém sektoru. „Normálně je nás ve fabrice na směně devět, teď jsme zůstali tři. Jedeme od rána do večera a padáme na hubu,“ svěřil se padesátiletý brněnský obráběč Roman Brzobohatý.

Naopak složkách záchranného integrovaného systému se izolace zatím vesměs vyhýbají. Stejně tak městské policii Brno. „Máme kvůli covidu mimo zhruba dvacítku strážníků. Naši činnost to zatím nijak neovlivňuje,“ informoval mluvčí brněnské městské policie Jakub Ghanem.

Nejnakaženější obce. Kde má covid-19 nejvíc lidí a odkud naopak ustupuje?


Deník přináší také podrobnou, každodenně aktualizovanou mapu s počtem infikovaných koronavirem za posledních sedm dní ve všech více než šesti tisících obcích Česka.

Čísla, na kterých je mapa založena, poskytuje ministerstvo zdravotnictví. Jsou aktualizována jednou denně.

V mapě si můžete zobrazit pouze svůj okres či kraj, případně vyhledat a zvýraznit libovolnou obec včetně těch nejmenších. Při najetí myší na území obce uvidíte také přírůstky v jednotlivých dnech. V obcích zobrazených zeleně se nebyl v posledních sedmi dnech zaznamenán žádný nový případ nákazy.

O něco hůře je na tom Dopravní podnik města Brna. Byť ne kvůli covidu. „Z 2600 zaměstnanců máme pětadvacet pozitivních a dvacet v karanténě. My s spíše obecně potýkáme s vysokou nemocností a dalšími respiračními onemocněními. Zatím to zvládáme se zapojením brigádníků a díky řidičům, kteří jsou ochotní brát přesčasy. Ti nám hodně pomáhají a díky nim nemusíme omezovat provoz,“ vysvětlila mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Jak vypadá situace v krajích a okresech?


Pohled na to, jak se mění situace v jednotlivých krajích a okresech, nabízí následující grafika. Denně aktualizovaná data poskytuje ministerstvo zdravotnictví. 

V nemocnicích vývoj koronavirové situace sledují s obavami. Byť se pomalu blíží běžnému fungování zdravotnického zařízení. „Omikron zatím to náš provoz výrazně nenarušuje a personál se drží. Pořád ale nefungujeme na sto procent operativy. V minulé týdnu jsme stále měli třináct až sedmnáct pacientů na jipkách. Ty pak pro složitější zákroky chybí. Kapacitu operačních sálů v tomto ohledu máme naplněnou na zhruba osmdesát procent. Nicméně nám opět rostou počty coviových pacientů,“ upozornila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.

Aktuální data podle ministerstva

Rovněž v nemocnici u svaté Anny se situace výrazně uklidnila. „Máme aktuálně patnáct pacientů s covidem. Dva jsou na umělé plicní ventilaci a pět na jednotkách intenzivní péče. Všichni jsou ve vážném stavu,“ sdělil mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny Jiří Erlebach.

Omikron jih Moravy již téměř kompletně ovládl. Tvoří přes devadesát procent všech vzorků.