Za zdmi řadového domu v Holubicích na Vyškovsku sídlí útulek Kočičí oáza. Zde se dobrovolníci pod vedením Ireny Novotné starají o více než 250 koček, díky čemuž patří mezi největší útulky pro kočky v kraji. Po Vánocích hlásí plno. „Lidé nám do útulku nosí kočky, které sloužily jako mazlivý dárek. Potom už se o ně nezvládají postarat," vysvětlila vedoucí spolku dobrovolníků Novotná.

Útulek má stále obsazená všechna místa. Pokud si pro kočku přijede nový majitel, téměř okamžitě ji nahradí jiná. Příjem nových zvířat v Oáze předem zvažují, každé prohlédne veterinářka. „Pokud je kočka zraněná a v ohrožení života, neodmítneme ji," vysvětluje dobrovolnice Jana, která v útulku pomáhá už pět let.

Jak nejlépe pomoci nalezené kočce
∙ není nutné dospělou kočku vždy umístit do útulku
∙ ujistíme se, že skutečně nemá majitele
∙ zkontrolujeme viditelná zranění
∙ prohlédneme si okolí, kočka musí mít bezpečný úkryt
∙ volně žijící kočky je nutné kastrovat
∙ koťata vyžadují zvýšenou péči, ta musí být do útulku umístěna vždy

Spolek dbá na chovatelskou osvětu a nabízí pomoc lidem, kteří nemají s péčí o kočky zkušenosti. Zdůrazňují význam kastrace. „Volně žijící kočky mohou být venku, ale považuji za nezbytné je kastrovat. Jinak se rozmnožují a plní útulky," vysvětlila veterinářka Zuzana Weinlichová. S útulkem úzce spolupracuje, pravidelně do něj jezdí na kontroly.

Podle zkušeností chovatelů z útulku mají kočky kromě zranění také nemoci, které nemusí být na první pohled zřejmé. „Mezi nekastrovanými jedinci se šíří velmi závažná onemocnění, například kočičí AIDS," dodává Weinlichová.

Kočky do útulku lidé sami přivážejí, ale někdy si pro ně dobrovolníci jezdí. „Volala nám paní, že její soused topí koťata v žumpě za domem. Zachránili jsme ze sedmi jen tři," zavzpomínala vedoucí útulku Novotná.

Téměř padesát koťat má v Oáze vyhrazené dvě místnosti. „Odchází od nás očkovaná a kastrovaná až ve věku čtyř nebo pěti měsíců. Menší nikdy do rodin nedáváme, i když lidé mají o koťata větší zájem," popsala Novotná.

Nové majitele vybírá velmi pečlivě. „Přichází sem i lidé se špatnými úmysly. Muž s pytlem, který chce deset koček, je od začátku podezřelý. Použil by je nejspíš pro cvičení psů," sdělila své zkušenosti Novotná.

Zaplněné jsou i menší útulky pro kočky v Brně a okolí. „Loni v létě jsme přijímali hodně koťat. Neumím si představit, že by se jich narodilo ještě více," informovala Anežka Dvořáková z brněnského útulku Opuštěné kočičí tlapky, který spolupracuje s umisťovací kavárnou Pelíšek. Útulek hledá nové majitele více než padesáti kočkám.

Toulavé kočky ohrožuje také mráz. Mnohé se nemají, kde ukrýt. „Nedávno jsem přijímala dvě koťata. Máme plno, ale nemůžu je nechat venku. Zmrzla by," vysvětlila Dvořáková.

Útulky oslovují zájemce na internetu i přes sociální sítě. Díky tomu se některým daří udržovat vyrovnaný počet volných míst. „Máme stejný stav jako loni. Lidé sem volají, ptají se na zaběhlé psy i ztracené kočky. Zaměstnanci už některá zvířata znají a daří se nám vracet je přímo majitelům," uvedl Jiří Obr z útulku brněnské městské policie.

ANNA TIŠNOVSKÁ