Právě ptáčata jsou nyní k vidění nejčastěji mimo hnízdo. Poskakují v trávě nebo po větvích. Ne vždy ale potřebují pomoc. „Pokud je mládě už opeřené, často se jen učí získávat samotně potravu," upozornila Švaříčková.

Kromě ptáčat lidé často volají i kvůli ježkům. „Teď tu máme jednoho sotva pár hodin. Paní z vedlejší vesnice telefonovala, že ho našla uprostřed cesty. Tahal prý zadní nohy," dodala zooložka.

Co dělat při nálezu opuštěného mláděte
• Pokud nalezené zvíře není v bezprostředním ohrožení, nedotýkejte se ho.
• Rozhlédněte se v okolí po rodičích mláděte.
• Ujistěte se, zda mládě skutečně potřebuje pomoc.
• Zavolejte na nonstop linku 702 137 837 a poraďte se.
• Zvíře nekrmte a nedávejte mu mléko, mohlo by mu uškodit.
• Ochočené zvíře se do volné přírody vrací velmi těžko.

Některá mláďata žádnou pomoc nepotřebují, přestože jsou opuštěná mnoho hodin. Jde hlavně o malé zajíce a srnky. Jejich matky se k nim totiž vracejí až na noc. „Dokud nepískají a nepobíhají zmateně po okolí, nic se neděje. Matka většinou bývá nedaleko," uvedla Švaříčková.

Také už neplatí, že pokud se lidé dotknou mláděte, matka je nepřijme. „Do čtyřiadvaceti hodin se dá mládě obvykle vrátit. Nedávno jsme vezli zpět malého puštíka. Jeho matka už číhala ve stromě," dodala žena.

Opuštěné mládě našla i Markéta Brožová s osmiletou dcerou. „Šly jsme se projít do parku a našly tam malého ptáčka. Po pár minutách hledání jsme objevily na stromě hnízdo, z něhož vypadl. Tak jsme ho tam daly zpátky," uvedla Brožová.

S dcerou se teď chodí do parku dívat, jak se ptáčeti daří. „Už se asi učí létat, protože ne vždy ho najdeme v hnízdě," řekla Brožová.

Na jižní Moravě funguje několik záchranných stanic, kam mohou lidé zraněná či opuštěná zvířata donést. Každá má působnost podle území i zvířat. Stanice v Jinačovicích přijímá zvířata v okruhu padesáti kilometrů kolem Brna. Je zaměřená na veškerá zvířata žijící ve volné přírodě na území republiky.

Na dravé ptáky se specializuje záchranná stanice v Rajhradě u Brna. Lidé tam vozí nejen poštolky, ale nedávno dokonce vzácnou želvu bahenní.

V ptačím centru v Brně se o nalezené ptáky stará Zdeněk Machař. „Máme tady i ztracené papoušky. Třeba u nás někdo najde toho svého," podotkl Machař.

Další stanice, kam se mohou obrátit hlavně lidé z Hodonínska, je v Buchlovicích. Přijímá volně žijící zvířata jako v Jinačovicích.

Z Vyškovska mohou lidé kontaktovat stanici v Němčicích nad Hanou. Starají se tam o všechna zvířata.

MICHAELA BENEŠOVÁ