Otcovskou dovolenou mohou muži na jihu Moravy využívat od loňského února. Jejím smyslem je neochudit čerstvé rodiče o čas strávený s dítětem a matkou v důležitém období krátce po porodu. „Z pohledu maminky to bylo velkým přínosem. Nemohla si vynachválit pomocnou ruku, kterou jsem k tomu společnému dílu ve dne v noci přikládal,“ svěřil se Žurovec.

Jak uvedly oslovené ženy, pomoc se navíc hodí i v případě staršího dítěte, které ještě nechodí do školky a o které se musí někdo postarat. Mít otce dítěte na týden jen pro rodinu oceňuje brněnská lékařka Zuzana Polláková. „Je výborné, když jsou v šestinedělí všichni pohromadě, což matku psychicky posiluje. Pro ni jde navíc o náročné a namáhavé období. Lepší samozřejmě je, když rodiče a děti mají v tuto dobu na sebe celodenně více času. Nejenom jeden týden,“ uvedla lékařka.

Dymo Piškula.
Tereza má nového ředitele. Piškulu od března vystřídá Hrdina

Toho, že k týdnu otcovské si muži často přidávají ještě další dny klasické dovolené, si všimla Natalija Feďkiv z Mateřského centra Radost ve Vyškově. „Otcovskou dovolenou vnímají matky velmi pozitivně. Je opravdu pěkné, že to stát podporuje,“ vyjádřila se Feďkiv. Podle ní je znát, že do centra stále častěji míří s dětmi také otcové.

Na význam přítomnosti obou rodičů u novorozence upozorňuje i Unie otců. „Jde sice jen o jeden týden v životě dítěte, ovšem zdůrazňuje důležitost otcovství. Otcovskou dovolenou i její prodloužení podporujeme. Jsme pro důstojný podíl mužů na péči o vlastní potomky po celou dobu jejich dětství,“ sdělil předseda unie Valentin Papazian.

Podle statistik České správy sociálního zabezpečení za prvních jedenáct měsíců využilo možnosti otcovské dovolené neboli otcovské poporodní péče v České republice přes třiačtyřicet tisíc lidí. „Za otcovskou stát vyplatil více než dvě stě dvacet milionů korun,“ vyčíslila mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Barbara Hanousek Eckhardová.

Ilustrační foto
Ochrání nejen před písečnými bouřemi. U cyklotrasy vysadí 54 teplomilných dubů

Na sedm kalendářních dnů této dovolené mají nárok otcové jen v prvních šesti týdnech po narození dítěte. Výše příspěvku je sedmdesát procent denního vyměřovacího základu, který se vypočítává z příjmů. Zájemci o něj žádají přes svého zaměstnavatele, podnikatelé pak přímo na sociální správě.

Otcové mohou čerpat od státu i mateřskou, která trvá nejdéle následujících dvaadvacet týdnů. Zájem o ni u mužů v poslední době mírně stoupá. Loni za ni státní úředníci vyplatili otcům více než pět a půl tisíce výplat, což je o sedm set více než v roce 2017. Jde ale jen o necelé procento z celkového počtu výplat.