Dav diváků se utvořil u ledové plochy v pavilonu Z okolo půl jedenácté. Všichni přišli obdivovat umění malých krasobruslařek. „Holky byly úžasné, na Olympijském festivalu se mi moc líbí,“ líčil své dojmy Aleš Horák, který přijel z obce nedaleko Brna.

Zajímavostí dne byl závod v kryathlonu, tedy zimním triatlonu. Účastníci klání začali s plaváním v řece Svratce ve Veslařské ulici, voda měla asi jeden stupeň Celsia. Poté doběhli do areálu Olympijského festivalu a tam museli ujet deset kol na běžkách. „Kryathlonu se účastním poprvé. Rád se otužuji, tak jsem si řekl, že to zkusím,“ sdělil ještě před závodem Jiří Grünwald z Moravského Krumlova.

Miroslava Topinková na Olympijském festivalu v zóně Deníku.
Adélce nezbude nic jiného než sportovat s rodiči, usmívá se Topinková Knapková

Největším lákadlem byl pro návštěvníky festivalu příjezd vlaku Raška Express, tedy speciálního vlaku z Prahy, který dojel až do areálu brněnského výstaviště. Přijely jím na Olympijský festival české sportovní hvězdy jako vodní slalomářka a kajakářka Štěpánka Hilgertová či vnuk legendárního skokana na lyžích Jiřího Rašky Jan Mazoch. „Všichni se mně ptají, jaký byl děda sportovec. Všem odpovídám, že jsem dědu jako sportovce nevnímal. Bral jsem ho jako dědu, i když mě trénoval,“ vysvětluje Mazoch, který se ve skocích na lyžích účastnil olympiády v Salt Lake City v roce 2002.

Tři sportovci z Raška Expresu dorazili odpoledne do speciální zóny Deníku. Jako první se dostavil oštěpař Petr Frydrych. „Kdybych si měl vybrat zimní sport, zvolil bych si nejspíš biatlon. Rozhodně by to byl nějaký individuální sport. Na biatlon mám střleckou průpravu z Dukly a rád běhám na lyžích,“ uvedl při rozhovoru.

Ve tři hodiny dorazili také Lukáš a Tereza Vaculíkovi. „Jde o skvělý nápad, lidé mohou společně fandit sportovcům a vyzkoušet si různé sporty. Zatím jsem si nestihla nic vyzkoušet, ale určitě to mám v plánu. Jen zatím nevím co,“ odpověděla například bývalá akrobatická lyžařka Tereza Vaculíková na dotaz, co si myslí o Olympijském festivalu.

Olympijský festival na Brněnském výstavišti žije i po setmění.
Olympijský festival, den druhý: Euforie z Vítkové a bouřlivé fandění Sáblíkové

PETR UHLÍŘ