Online reportáž

Lidé, kteří se chtějí vidět se svými blízkými v nemocnici či v domově důchodců na jihu Moravy, mají od úterý smůlu. Bezpečnostní rada kraje se v pondělí rozhodla návštěvy v těchto zařízeních plošně zakázat. Kvůli riziku nákazy koronavirem i doporučení celostátních orgánů.

V Jihomoravském kraji se zákaz týká třiadvaceti lůžkových zdravotnických zařízení včetně dětských léčeben a jedné vazební věznice. V sociální oblasti platí opatření pro devětaosmdesát pobytových zařízení včetně chráněných bydlení a azylových domů. „Je nutná prevence, aby nedošlo k ohrožení zvláště důchodců. Věřím, že to přispěje ke zklidnění situace,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

Návštěvy už od pondělí zakázali i v brněnském Masarykově onkologickém ústavu. Zástupci zařízení je přitom obvykle nechávají povolené i za chřipkové epidemie především kvůli psychické pohodě pacientů. „Výjimky lze konzultovat s ošetřujícím lékařem,“ sdělila mluvčí ústavu Zuzana Joukalová.

Očista na nádražích

Na koronavirus reagovala také Správa železnic, která začala rozmísťovat na všech krajských nádražích a dalších frekventovaných nebo příhraničních stanicích stojany s dezinfekcí. V pondělí je osadili třeba v Brně.

„Jedná se o dva stojany v příjezdovém a odjezdovém podchodu hlavního nádraží a jeden v Králově Poli,“ zmínila mluvčí železničářů Nela Friebová. Stojany mohou využít cestující také v Břeclavi, Znojmě, Hodoníně, Vyškově a Blansku.

Koronavirus:

jak se přenáší: jako kapénková infekce

inkubační doba: týden až čtrnáct dní

jak se nemoc projevuje: po týdnu od nakažení neustupujícími horečkami

nejohroženější skupiny: zejména důchodci

infolinka krajské hygienické stanice: 773 768 994

Za lidmi s podezřením na koronavirus v kraji vyjíždí do jejich domácího prostředí už dva týmy. Ke specialistům Fakultní nemocnice Brno se z kapacitních důvodů přidali odborníci ze znojemské nemocnice.

„Oslovili jsme ji s ohledem na její polohu, velkou spádovost pacientů a současně provoz infekčních lůžek,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta.

Od konce ledna do pondělí epidemiologové na jihu Moravy odebrali vzorky u padesáti pacientů.

„Čtyřiačtyřicet bylo negativních, u šesti čekáme na výsledky,“ vyčíslil v pondělí odpoledne ředitel krajské hygieny David Křivánek. Šest lidí v Jihomoravském kraji je nyní podle něj v karanténě, příznaky nemoci žádný z nich nemá.