Podobných případů je ročně několik a připravují se na ně i města. V posledních letech se důkladněji pojišťují, aby mohla zraněné odškodnit. Pět tisíc korun musela zaplatit v roce 2016 například radnice v Břeclavi. „Máme sjednanou pojistku odpovědnosti na veškerý majetek. Také máme přesně stanovený plán zimní údržby a pořadí ulic, takže není dost dobře možné okamžitě reagovat na to, když někdo v konkrétním místě uklouzne,“ nastínil břeclavský mluvčí Jiří Holobrádek.

Připravené na problémy je také Blansko. „Pokud se prokáže, že město zanedbalo nějakou povinnost a někomu vznikne škoda, zaplatíme ji,“ vzkázal Jan Šustáček z blanenského finančního odboru. Roční pojištění veškerého majetku města a odpovědnosti a dalších rizik tam činí čtyři sta tisíc korun.

Ilustrační snímek.
Na letní tábor děti láká věda i detektivka. Místa rychle mizí

Důležité je, aby si poškozený bezprostředně po úrazu zajistil důkazy. Podpoří tak svoji žádost o náhradu škody. „Většinu nároků na odškodnění pojišťovny zamítnou. Právě kvůli tomu, že chybí důkazy,“ upozornil mluvčí hodonínské radnice Josef Horníček.

Podle něj případů přibývá. „Loni jsme řešili čtyři desítky různých žádostí o odškodnění, z toho třináct se týkalo pádů na chodnících,“ doplnil.

Přibližně šestačtyřicet tisíc korun platí za úrazy na chodníku ve Vyškově. „Jde o tři až pět případů v roce,“ uvedl mluvčí tamní radnice Michal Kočí.

Pojišťovny ročně řeší z pojištění odpovědnosti měst a obcí tisíce úrazů. „Průměrná výše odškodnění je šestnáct tisíc korun. Většina zranění vzniká pádem na zasněženém nebo namrzlém chodníku. Nejčastěji se jedná o pohmožděniny a zlomeniny,“ zmínil mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

Podnikatel Vladimír Poliak z Břeclavi s manželkou Jarmilou.
Volil jsem Babiše a Zemana. Mě by politika zničila, tvrdí Poliak