V Brně a na Brněnsku je jich celkem pětadvacet, což zhruba odpovídá počtu ohrožených památek třeba v celém Olomouckém kraji. Na jižní Moravě je jich dohromady 114. „V seznamu nejsou evidována celá rejstříková čísla památek, ale jednotlivé stavby a artefakty, které především u rozsáhlých zámeckých areálů tvoří často početný celek,“ podotkla počtu za brněnské památkáře Lucie Štrbáková.

Statut ohrožené památky mají:
- Arnoldova vila v Brně
- boží muka v Rosicích
- areál bratrského sboru v Ivančicích
- činžovní dům Milady Horákové 19 v Brně
- areál hradu Veveří
- hrobka hrabat Harnoncourt-Unversagt/Deymů v Hajanech
- kaple Neposkvrněného Početí Panny Marie v Kupařovicích
- klášter františkánů s kostelem svaté Máří Magdaleny v Brně
- areál výstaviště v Brně

Podle zaměstnanců památkového ústavu vyšší počet položek na seznamu navíc nemusí znamenat horší stav objektů na Brněnsku ani v kraji oproti zbytku republiky. „Je možné, že jsou památkáři na jihu Moravy více kritičtí k jejich stavu. Nedá se ale říct, že stav památkových nemovitostí Jihomoravského kraje je o poznání horší, než jinde na Moravě,“ uvedl Aleš Homola, který má na starosti evidenci a dokumentaci památek.

Seznamem chtějí podle svých slov památkáři hlavně upozornit na objekty ve špatném stavu nebo upoutat pozornost lidí. „Jihomoravský kraj například při udělování dotačních finančních prostředků na obnovu kulturních památek zápis zohledňuje,“ doplnil Homola.

Mezi položkami na seznamu je také areál brněnského výstaviště s Bauerovým zámečkem. „Provedli jsme průzkumy, které potvrdily, že v interiéru jsou pozůstatky činnosti architekta Adolfa Loose. Bude potřeba provést generální rekonstrukci,“ zmínil náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný.

Ilustrační foto.
Dostávají přidáno, přesto jsou stále nedostatkové zboží. Nemocnicím chybí sestry

O opravu některých nemovitostí se dlouhodobě snaží také městské části. Jak už Brněnský deník Rovnost informoval, oprava čeká třeba Arnoldovu vilu i její okolí. „Pozemek přetvoříme ve stejném duchu, jako zahrady vil Tugendhat nebo Löw-Beer a všechny propojíme,“ informovala místostarostka Brna-severu, které vilu spravuje, Miriam Kolářová.