„Tělo třetí oběti jsme nalezli přibližně dva kilometry od místa, kde jsme našli ve čtvrtek dopoledne osmadvacetiletého muže ze Sudoměřic," sdělila břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová s tím, že pátrání je již u konce. „Náš dík patří hasičům a také lidem, kteří nám poskytovali velkou spoustu informací," dodala mluvčí.

Ve čtvrtek, po snížení průtoku vody, prohledávali policisté a hasiči hladinu řeky. Dopoledne našli osmadvacetiletého muže ze Sudoměřic, odpoledne pak tělo šestileté dívky z Petrova.

Těla ležela 500 metrů od sebe

Strážnicko - Hrozné neštěstí, ale zároveň i úleva. Slova, která zazněla po objevení těla osmadvacetiletého Marka Kvaltína ze Sudoměřic a šestileté dívky z Petrova. Hasiči je objevili ve čtvrtek, po více než týdenním pátrání.

K Osypanému břehu, kde policisté a hasiči našli minulý týden člun, dětskou plovací vestu a brašnu na fotoaparát, se hasiči a policisté vydali ve čtvrtek spolu s potápěči. Na místě pátraly tři policejní a dva hasičské čluny.

„Poté, co se snížil průtok vody, mohli začít policejní potápěči opět prohledávat řeku. V dopoledních hodinách objevili dobrovolní hasiči z Radějova tělo jednoho z pohřešovaných mužů. Šlo o osmadvacetiletého kamaráda, který se spolu s dívkou a jejím otcem plavil na loďce. Tělo leželo vyplavené na mělčině poblíž soutoku Veličky a Moravy," potvrdila policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Jedním z těch, kdo po pohřešované trojici pátral, byl také velitel Sboru dobrovolných hasičů z Radějova Radek Hořák. Na místě vypomáhal spolu s kolegou z dobrovolné jednotky. Pomoct při pátrání se od minulé středy vydal už podruhé. „Měli jsme těžší loď, takže jsme místo u Bzence-Přívozu nasedli v Rohatci. Pluli jsme proti proudu k Osypaným břehům, kde už se v minulých dnech pátralo. Kousek nad petrovskými sytinami jsme na ostrůvku našli vyplavené tělo," řekl Hořák. Osmadvacetiletého muže znal jen z doslechu. „Byl to prý dobrý rybář. Je to hrozné neštěstí," řekl hasič.

O nalezení pohřešovaného se během dne dozvěděl také starosta Sudoměřic Stanislav Tomšej. Jak uvedl, přestože v obci není sbor dobrovolných hasičů, místní spolu s příbuznými pohřešovaného se na pátrání podíleli. Starosta je z celé situace zdrcený. „To období, než se našlo tělo, bylo hrozné. Byla to pořád nejistota. Po tak dlouhé době už asi nikdo nečekal, že se najdou živí, ale místo, kde se tělo našlo, mě překvapilo. Myslím ale, že pro rodinu je to úleva, protože mohou pochovat pozůstatky a rozloučit se s tím člověkem lidsky," uvedl starosta, který znal jak osmadvacetiletého muže ze Sudoměřic, tak i jeho šestatřicetiletého kamaráda a dívku z Petrova. K těm má dokonce velmi blízký rodinný vztah.

Podle velitele policejního zásahu Petra Flašara ve čtvrtek pokračovalo v pátrání na pětadvacet lidí. „Tělo muže jsme našli v deset hodin dopoledne a převezli jsme jej do přístavu v Rohatci. Tam ho identifikoval jeden z příbuzných," sdělil Flašar s tím, že tělo leželo přibližně jeden a půl kilometru od místa, kde policie a hasiči objevili věci pohřešovaných. Velitel přitom předpokládá, že se mohla trojice převrhnout v zatáčce u Osypaných břehů.

Při odpoledním pátrání pak jednotky našly také tělo šestileté dívky. „Bylo to přibližně o pět set metrů níž po proudu řeky Moravy než tělo osmadvacetiletého muže," doplnila mluvčí.

Podle ní bude nyní následovat zdravotní pitva nalezených těl. Soudní pitva nebyla nařízena. Jako příčinu smrti předpokládají policisté utonutí. „Ve čtvrtek jsme se zaměřili na prohledávání hladiny především na člunech," sdělila Haraštová.

O objevení těla dívenky se večer dozvěděla také starostka Petrova Eva Mlýnková. „Měli jsme mít v neděli vítání občánků a zahradní slavnost, ale rozhodli jsme se, že akci zrušíme, protože by to nebylo vhodné. Je to opravdu hrůza a od minulé středy je tím zasažená celá obec," uzavřela starostka.