V dýchacích maskách a z výsuvného žebříku zasahovali v úterý dopoledne hasiči v Přítlukách, kde hořela hala zemědělské společnosti Zepro. Požár, který během hodiny starou ocelovou halu zcela zlikvidoval, se obešel bez zranění. Podle hasičů začalo hořet při pracích na rekonstrukci objektu.

„Oznámení o požáru jsme obdrželi minutu před desátou hodinou dopolední. Na místo během dvou minut dorazilo deset jednotek a s nimi na čtyřicet hasičů, profesionálních i dobrovolných," vylíčil zásah mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Hořely bedny

Požár zasáhl halu na ploše tisíc metrů čtverečních. Přestože hasiči nasadili devět centrálních proudů vody včetně hašení z výsuvného žebříku, během hodiny šel objekt k zemi. Voda se navíc kvůli vysoké spotřebě musela dopravovat kyvadlově z nedalekého hydrantu.

Otevřená hala uprostřed areálu sloužila k uskladnění beden. Žár z nich ocelovou konstrukci s plechovou střechou během několika desítek minut zkroutil k nepoznání. Hala se pak zbortila sama do sebe.

Nikdo z hasičů nebyl zraněn. Kromě profesionálů z Břeclavi, Hustopečí a Mikulova se vydali oheň krotit i dobrovolníci z Lednice, Milovic, Velkých Bílovic, Přítluk, Podivína, Rakvic a Velkých Pavlovic.

Původní informace hasičů uváděly, že v hale hoří dřevěné bedny. „Kromě dřevěných bylo v hale taky dost plastových beden," varoval jeden z pracovníků Zepra, který hašení požáru přihlížel. Jméno však Břeclavskému deníku nesdělil.

Pro hasiče podstatnou informaci potvrdil i Mikoška. „V otevřené hale byl také větší počet prázdných plastových beden na uskladnění jablek," doplnil. I proto na místě asistovali chemici z Tišnova, kteří kontrolovali stav ovzduší.

Obecní rozhlas však přesto preventivně hlásil, aby lidé před tmavým dýmem zavřeli okna. „Zbytky konstrukcí ve spolupráci s majitelem postupně rozebíráme. Podle předběžných odhadů se škoda vyšplhá na šest milionů korun," vylíčil osud žárem zbortěné haly mluvčí hasičů.

Příčina: opravy

Jako příčinu požáru uvedl Mikoška práce na opravách haly. S vedením společnosti Zepro se v úterý Břeclavskému deníku pro upřesnění problému však nepodařilo spojit.

Podle starosty Přítluk Stanislava Ludvíka je Zepro pro obec důležitá firma. „Škody jsou vysoké, ale existenci společnosti snad neohrozí. Znamenalo by to problém i pro obec, která pozemky Zepru pronajímá. Nehledě na lidi, které společnost zaměstnává," doufal v dobrý konec Ludvík.

Rozlehlý areál bývalého zemědělského družstva se nachází na okraji Přítluk ve směru na Rakvice. Hořící hala však byla v blízkém sousedství bytového domu. I proto dobrovolní hasiči z Přítluk do následujícího dne nad požářištěm drží dohled.