Na invazivní pneumokok loni na jižní Moravě zemřelo třináct lidí. Nebezpečný je hlavně pro děti a starší lidi. „V nebezpečí jsou ale v těchto dnech zejména lidé s oslabenou imunitou, s problémy se srdcem, cukrovkou nebo třeba astmatici, pro které je toto období zvlášť náročné,“ nastínil brněnský praktický lékař Ivo Procházka.

Pneumokoková infekce se projevuje prudce. Vysokou horečkou, kašlem, bolestí na hrudi a dušností. Vyvolat může těžký zápal plic, otravu krve nebo zánět středního ucha. Zhruba pětina případů končí smrtí. Lékaři proto vyzývají k prevenci. „Jde o jedno z nejzávažnějších respiračních onemocnění. Důležité je proto dbát na očkování u rizikových skupin,“ upozornila přednostka plicní kliniky Fakultní nemocnice Brno Jana Skřičková.

Proti pneumokoku podle nejnovějšího průzkumu PneuVue, který se zabývá zápalem plic, své děti očkuje většina žen z Jihomoravského kraje. „Je jich až osmdesát procent. V kategorii dobrovolného očkování je v kraji nejvyšší zájem právě o to proti pneumokokovým infekcím,“ potvrdila za výzkumníky Dominika Venclová.

Ilustrační foto.
Brno zaplavují klíšťata. V kraji se zase šíří piják lužní

Lidí, kteří se proti pneumokoku nechávají naočkovat, přibývá i podle praktika Procházky. „Je to asi tím, že se zvyšuje povědomí lidí o nemoci. V ambulanci jim také často možnost očkování nabízíme,“ řekl.

Své dítě nechala vakcinovat i Jitka Blažková. „Rodiče by nemoc neměli podcenit. Nechápu matky, které očkování odmítají úplně,“ sdělila.

Podle odborníků v posledních dnech přibývá i viróz u nejmenších dětí. „Virózy a podobné infekce jsou běžné spíše pro podzimní měsíce. V posledních týdnech nás ale překvapil nárůst počtu nemocných. Týdně jich ošetříme okolo třiceti. Většinou jde o virózy nebo střevní chřipky,“ uvedl líšeňský pediatr Jiří Dufka.

Nemoc se u dětí projevuje hlavně zvracením a průjmem. „Průběh může být i závažnější, ale většinou se z ní děti do týdne dostanou,“ doplnil lékař.

Dvě stě padesáti kilovou ženu převáželi tento týden sanitkou krajští záchranáři.
Těžká práce záchranářů. Čtvrttunovou pacientku museli převést v XXL sanitce