Aplikace zatím nabízí čtyři základní funkce. „Zahrnují možnosti, jak své blízké informovat o aktuální poloze nebo je upozornit, že uživateli hrozí nebezpečí. Výhoda je, že funguje bez připojení k internetu a nouzová sms zpráva je za standardní cenu podle uživatelova tarifu," vysvětlil autor novinky Filip Maleňák.

Jedna z funkcí má například zahnat potenciálního útočníka spuštěním hlasitého alarmu. Jiná může třeba pomoct najít ztracené dítě prostřednictvím odeslání sms zprávy s aktuální polohou. Maleňák chce produkt dál rozvíjet. Očekává proto i připomínky uživatelů.

KVŮLI PŘÍBUZNÝM

Iniciativa k vytvoření mobilního strážce vzešla z vedení kraje. „Kdokoliv z nás se může ocitnout v situaci, kdy potřebuje rychle kontaktovat blízké. Například při večerní cestě temnou uličkou či parkem. I když tato představa není příjemná, vždy je lepší být připravený než úplně bezmocný," uvedl náměstek jihomoravského hejtmana Roman Celý.

Mobilní asistent bezpečí navazuje na už dřív spuštěnou aplikaci Záchranka, jejímž autorem je také Maleňák. Využívá i její parametry na určování polohy. „Uživatelé Záchranky se nás ptali, jestli by nebylo možné zároveň s alarmem na záchranáře dát vědět i příbuzným. To je systémově špatně, protože není žádoucí, aby tísňovou linku zahrnuli vyděšení blízcí a ptali se, co se stalo. Proto vznikla tato nová Záchranka fungující mezi blízkými," řekl Maleňák.

Vyloučil, že novou aplikaci postihnou stejné technické problémy jako Záchranku. Ta totiž některým majitelům telefonů s operačním systémem Android nefungovala.

Na vývoji novinky se podílela taky obecně prospěšná společnost Společně, která se věnuje hlavně práci se staršími lidmi a spravuje Senior Pointy. „Otázka bezpečnosti je jedna z nejčastějších, kterou s klienty řešíme. Navíc mnoho z nich i přes svůj věk stále častěji mobilní telefony využívá. Aplikace V bezpečí proto bude užitečná i pro ně," poznamenal za společnost Lukáš Vaculík.

Varovný systém funguje také v zahraničí a je zdarma ke stažení na adrese www.vbezpeciapp.cz. Pro telefony se systémem Android je už k dispozici. „Pro uživatele telefonů značky Apple ji zprostředkujeme nejpozději do konce tohoto týdne. Vyřízení licence totiž trvá déle," dodal autor.

Záchranku si do telefonu stáhlo už přes dvě stě uživatelů. Mezi nimi i Pavel Komínek. „Líbí se mi, že zahrnuje víc funkcí. V bezpečí má stejné výhody. Vhodná je podle mě hlavně pro děti nebo mladé ženy, které jsou víc ohrožené," řekl muž.

Vývoj mobilního bezpečnostního pomocníka stál téměř 450 tisíc korun. Necelou polovinu zaplatil kraj.