První jízdy budou už tuto neděli od jedné hodiny odpoledne. „Hlavní novinkou je to, že po kolejích budou jezdit dva modely vlakových souprav. Papírové nádraží a další budovy nahradily modely z plastu. U kolejí jsem ještě postavil model lanové dráhy,“ představuje novinky osmapadesátiletý muž.

Při zahájení bude podle něj děti provázet železničář v uniformě. Příchozí si prohlédnou také výstavku železnických modelů a plechové hračky ze sbírek Libora Kokeše ze spolku Kolejová.

Vláčky pojedou před domem Šimkůje první tři dubnové neděle odpoledne. Pak jednou za čtrnáct dní vždy v neděli po obědě. „Loni jsem jezdil až do listopadu. Chodily mi sem děti ze školek i škol a byly nadšené. Železnice je moje hobby. Jsem v důchodu. Když našemu spolku nevyšel v Blansku záměr s muzeem železniční historie na blanenském nábřeží, tak se bavím aspoň tímto,“ vysvětluje Šimkůj s tím, že novinky na zahradní železnici mohou lidé sledovat na facebookovém profilu.

Malou zahradní železnici postavil před domem na místě, kde stála původně skalka. Jedná se o úzkokolejku, v měřítku jedna ku dvaadvaceti. Kolejiště měří zhruba osmnáct metrů.

V budoucnu bude ještě delší. „Letos nám před domem budou opravovat plyn. Až bude hotovo, chci železnici rozšířit asi o dalších deset metrů. V budoucnu bych chtěl, aby vláčky jezdily až do sklepa,“ naznačuje důchodce.

Dřív s modelem železnice jezdil po různých akcích, teď je natrvalo na zahrádce před domem. Celý rok. Déšť ani sníh ji nevadí.