Letní počasí posledních dubnových dní přimělo provozovatele jihomoravských kempů otevřít dříve, než předpokládali. Mnozí z nich po loňské deštivé sezoně díky úspěšnému prvomájovému víkendu pookřáli.

Majitelé kempů doufají, že jim letošní sezona vynahradí loňské ztráty. „Před dvěma týdny tu byl sraz karavanů a měli jsme plno. Snad to vydrží," pochvaloval si začátek sezony provozovatel kempu Lučina na Hodonínsku Libor Říha.

Stejně jako ostatní je přesvědčen, že tržby ovlivňuje hlavně počasí. Lidé čím dál méně plánují a do poslední chvíle sledují předpověď. „Letošní sezonu nedokážu odhadnout. Objednávek máme dost, ale turisté mohou rezervaci zrušit, pokud nebude hezky," řekla provozovatelka kempu Apollo v Lednici na Břeclavsku Irena Sadílková.

Svátky plné

Nezávisle na počasí obsazují turisté kempy na cyrilometodějské svátky a díky různým festivalům. Chatky okolo červencových svátků bývají vyprodané s předstihem. Na jiné akce přijedou lidé nárazově. „Při vinobraní v Mikulově stoupne návštěvnost až o tři čtvrtiny. Když turisté zjistí, že jsou penziony plné, ubytují se v kempu," sdělila Marcela Čáslavová z informačního centra Pasohlávky.

Do brněnských osad se v červenci sjíždí mnoho německých turistů jedoucích na motoristické závody. „Dá se říci, že na Velkou cenu se kemp naplní. Byly ale doby, kdy jsme museli odmítat," uvedla majitelka kempu Radka u brněnské přehrady Radka Frýzová.

Největší kempy na jižní Moravě.

O cizince jihomoravské kempy nouzi nemají. Ve srovnání agentury CzechTourism je jižní Morava v Česku třetím nejnavštěvovanějším regionem mezi cizinci. „Jezdí k nám hlavně Němci a Holanďané, pak také Poláci a Slováci," sdělila Sadílková z Apolla.

To, co majitele kempů znepokojuje, je klesající počet přenocování. „Loni v kraji převažovala jednodenní klientela. Polovina oslovených návštěvníků řekla, že nepočítá s ubytováním," podotkla ředitelka jihomoravské Centrály cestovního ruchu Zuzana Vojtová.

Vlastní bazén

Majitelé osad se snaží zlepšovat služby. „Otevíráme malý aquapark, aby se lidé měli kde koupat, když to v přehradě nepůjde," uvedl provozovatel kempu na Bítově u Vranovské přehrady René Jelínek.

Na blízkost koupaliště sází i Jiří Dvořáček. Kolauduje nový kemp Mlýn na Boskovicku.

V kraji je sedmačtyřicet kempů. Kromě kempu Mlýn vznikne ještě nové tábořiště u Šebetova na Boskovicku.

Lidé jezdí na stále kratší dobu, říká provozovatel kempu Obora

Brno - Hodnotit loňskou sezonu se provozovatel kempu Obora u Brněnské přehrady zdráhá. Návštěvníků totiž jezdí čím dál méně na stále kratší dobu, a navíc nevěří, že už se v přehradě dá koupat. „To, že tam dali několik provzdušňovacích věží nic neznamená. Myslím, že jen zalepili problém, který se za dva roky vrátí," říká Roman Hájek.

Jezdí k vám po vyčištění přehrady více lidí?

To nemá vliv. Voda je sice lepší, ale u kempu pláž stejně není a lidé musejí dojíždět. Přesto by nám určitě pomohla větší propagace toho, že je nádrž vyčištěná.

Co vám podnikání komplikuje nejvíce?

Část pozemku, na kterém kemp stojí, si pronajímáme od města. Radní jej pořád nechtějí prodat. To nám znemožňuje rozšiřovat a zlepšovat služby.

Jak chcete s pozemkem naložit?

V bance máme dvě stě padesát až tři sta milionů korun na stavbu nových apartmánů a chatek se sociálním zařízením. Na části pozemku má vzniknout domov důchodců. Dokud nám ale pozemek město neprodá, nic stavět nebudeme.

Jaké akce vám přilákají nejvíce turistů?

V červenci pořádáme sraz trabantů, to sem přijede až tři sta lidí. Pravidelně jezdí také Němci, aby se podívali na letní závody na Masarykově okruhu.

Na kolik dní turisté nejčastěji přijíždějí?

Posledních šest až osm let mi přijde, že jsme tranzitní kemp. Je to hodně špatné, lidé nejčastěji přijedou večer a ráno zase odjíždějí. Dvě noci jsou výjimkou. I Němci, kteří sem kvůli Velké ceně dříve jezdili třeba už ve středu, dorazí teď až v pátek večer. Je vidět, že i u nich se projevila krize. Přesto je to pro nás pořád přínos a vyplatí se kemp provozovat.(žan)

Personál má mnohde co zlepšovat

Jižní Morava - Lidé jsou čím dál pohodlnější. Raději než pod stan jezdí do chatek a bungalovů. A ještě raději mají penziony. Rostoucí poptávce po suchém a pevném prázdninovém příbytku se majitelé kempů snaží vyjít vstříc.

Jednou z těch, kteří si připlatí za apartmán je například Helena Profantová. „Do kempů nejezdím. Mám raději pevné zázemí," řekla.

Podle Českého statistickéhu úřadu lidí ubytovaných v penzionech a levných hotelech přibývá.

Majitelé kempů na jižní Moravě si to uvědomují a snaží se klientům vyhovět. Nové chatky vyrostou například v kempu Merkur u vodní nádrže Nové Mlýny na Břeclavsku.

Na Znojemsku si mohou lidé pronajmout karavany. „Pořídili jsme takzvané mobilheimy. Jsou to komfortní karavany, které tu máme nastálo," informovala Šárka Dvořáková z kempu Vranovská pláž.

Zlepšování služeb

Provozovatelé kempů se shodují, že je potřeba zlepšovat i kvalitu služeb. „Snažíme se o to celý rok, proto průběžně modernizujeme zařízení," řekl provozovatel kempu Strážnice na Hodonínsku Miroslav Zubalík.

Za požadavky turistů stojí zkušenost ze zahraničí. Návštěvníci totiž srovnávají služby i ceny běžné v jiných zemích Evropy. „Konkurovat může jenom skutečná kvalita. A samozřejmě dobrý poměr ceny a výkonu. Kempy s primitivním sociálním zařízením a špatnými službami pro majitele karavanů se neudrží. Některé kempy mají také co dohánět v přístupu personálu k návštěvníkům," poznamenala ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Morava Zuzana Vojtová.

Kromě úprav trávníků a hřišť proto majitelé osad udělali inventuru v jídelníčcích a chopili se úkolů informačních center. „Zjišťujeme třeba otvírací dobu jeskyní," řekl recepční kempu Olšovec v Jedovnicích na Blanensku Lukáš Vavrčík.

JANA DOSTALOVÁ A ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI