Dodal, že problémy s podomními prodejci řešili zejména starší lidé nebo ti, co tráví většinu dne doma. „Potýkali se s nabídkami nejrůznějších energetických a telekomunikačních společností, které obvykle argumentují nejrůznějšími výhodami. Někdy zcela domnělými," upozornil pohořelický starosta.

Podle něj mají mít lidé možnost si podobné nabídky nejdříve prověřit a až poté je přijmout. „Zvláště pak důchodci," podotkl Svoboda.  Je ale rád, že konkrétní případ v Pohořelicích nemusel zatím řešit. „Za to v jedné ze sousedních obcí jsem se setkal s nátlakem ze strany energetické společnosti," sdělil starosta.

S nápadem zakázat podomní prodej přišel jeden ze členů pohořelické rady. Proti vymýcení podomního prodeje v Pohořelicích nikdo ze zastupitelů města ruku nezvedl. „S přijetím nového nařízení jsme problém neměli," potvrdil Svoboda.

Zprávy, zda se zákaz pochůzkového a podomního prodeje v Pohořelicích osvědčil, ale pohořelický starosta nemá. „Zatím nevím, že by měl po vydání řádu někdo z obyvatel Pohořelic s podomními prodejci problém," řekl.

Lidé, na jejichž dveře prodejci zaklepou, to mohou oznámit úředníkům pohořelické radnice nebo tamním strážníkům. „Pokud někoho chytíme při činu, budeme to nejdříve řešit domluvou. Pokud nepomůže, podruhé prodejce vykážeme z města a případ vyřešíme podle přestupkového zákona. Samozřejmě dáme o všem vědět firmě, kterou prodejce zastupuje," informoval Svoboda.

Tržní řád Pohořelic vedle zákazu podomního prodeje nově vymezuje také místa pro stánkový prodej. Pro něj je vyhrazené prostranství na náměstí Svobody.

Více o tom, jak řeší podomní prodej další města a obce na jižní Moravě, čtěte ve středečním vydání jihomoravských Deníků Rovnost