„Měla oklamat vybírající, aby si mysleli, že peníze bankomat nevydal. Ve skutečnosti by se ukrývaly pod lištou a pachatel by si je o chvilku později vzal,“ uvedl k případu hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Jeden z vybírajících se však na začátku ledna nenechal oklamat, lištu objevil a informoval příslušnou banku. „O kterou jde, nezveřejníme, ale žádáme lidi o pomoc při pátrání po pachateli,“ vzkázal Zámečník.

Přestože to byl první podobný případ v regionu, policisté i banky nabádají vybírající, aby byli obezřetní. „U našich bankomatů není něco takového technicky možné. Vždy ale platí, aby klienti, pokud jim nevyjede z bankomatu hotovost, kontaktovali telefonní linku, která je na něm uvedená a oznámili reklamaci,” popsal postup mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

Kevin Dahlgren.
Ve vězeňské cele se Kevin Dahlgren oběsil, potvrdil jeho obhájce

Policisté se často setkávají i s tím, že lidé peníze na místě zapomenou. „Málokterý nálezce je pak odnese na policejní stanici. V minulosti jsme řešili i případy, kdy se někdo snažil bankomat násilím vyrvat, ale neúspěšně,“ podotkla břeclavská policistka Kamila Haraštová.

Provozovatelé bankomatů se snaží, aby byly stále bezpečnější. V případě, že přesto dojde k zaúčtování nevydané hotovosti, je nutné, aby se klient obrátil na svou banku a podal reklamaci. „V případě kladného vyřízení je pak hotovost klientovi připsaná zpět na účet,“ ujistil za ČSOB a Poštovní spořitelnu Patrik Madle.

HROZBA Z CIZINY

O desítky tisíc korun přišlo před pěti lety několik lidí na Břeclavsku. Poté, co dostali hotovost z bankomatu, někdo na Tchaj-wanu vybral jejich peníze. Na přístroji bylo totiž nainstalované takzvané skimmovací zařízení, které kopíruje údaje z karet. Jedna z okradených byla i Veronika Schallenbergerová. Případ tenkrát nahlásila policii, ale ani po letech se nepodařilo pachatele vypátrat. „V bance mi moc pomohli. Ukradenou částku jsem reklamovala a celou mi ji po prošetření asi do měsíce vrátili zpět na účet i s poplatky odečtenými za výběr v zahraničí,“ zmínila svou zkušenost Schallenbergerová.

Při podezřelém výběru v zahraničí banka obvykle klienta kontaktuje, zda je skutečně v zahraničí. Kartu při jakémkoli podezření na zneužití preventivně zablokuje.

Jak se bránit podvodníkům
• U bankomatu se ujistěte, zda jsou lidé za vámi dost daleko.
• Než bankomat použijete, zkontrolujte ho. Pokud zjistíte něco podezřelého, jako jsou uvolněné nebo poškozené části či lepící páska, bankomat nepoužijte a upozorněte jeho provozovatele.
• Při zadávání PIN kódu k platební kartě zakryjte klávesnici bankomatu.
• Pokud bankomat nevydá peníze, i když zpracoval převod a vrátí platební kartu, ihned kontaktujte banku.

Videosouhrn Deníku – 13.–14. ledna 2018
Hloupá zlodějka a jak dostat velkou architekturu do malé země: videa víkendu