V letním vedru dává přednost malinovce nebo cideru, na podzim se vrací k pivu. „Většinou chodím do podniků, kde mají vždy nějaký pivní speciál, který rád vyzkouším," svěřil se Brňan Václav Orava.

Právě pro něho a další fanoušky chmelového nápoje je podzim v Brně ideální období. Minipivovary totiž chystají novinky.

Například Líšeňský pivovar. „V nejbližších dnech představíme čtrnáctistupňový India Pale Ale. Naposledy jsme uvedli bavorský ležák z německých kvasnic. Další speciály budeme představovat zhruba po měsíci," uvedl sládek Jiří Čejka.

Co připravují
• Hauskrecht: Brněnská dvanáctka a Black Flek
• Líšeňský pivovar: India Pale Ale, další po měsíci
• Lucky Bastard: světlá výrazně chmelená dvanáctka a Virgin Ale
• U Richarda: svrchně kvašený Staut a Vídeňský speciál

Také Petr Hauskrech ve svém pivovaru chystá novou nabídku. „V říjnu uvedeme limitovanou edici Brněnské dvanáctky, která bude dvakrát chmelená z čerstvého chmele ze Žatecka. Také připravíme tmavou třináctku Black Flek," odhalil plány Hauskrecht.

Zvýšit výstav se nyní snaží v minipivovaru Lucky Bastard. „Sedminásobně zvětšujeme pivovar, protože jsme kvůli kapacitě nemohli vařit všechna piva, která jsme měli v nabídce," vysvětlil Jan Grmela. Na podzim však i napříč přestavbě chystají světlou výrazně chmelenou dvanáctku a speciál Virgin Ale.

Problém s kapacitou má také pivovar Charlie's Square. „Chtěli bychom kromě naší jedenáctky připravovat i další druhy piv. Protože ale vaříme přímo v restauraci, nemáme na to potřebné místo," informoval za podnik Petr Barták. Na podzim proto na rozdíl od jiných žádné novinky na trh neuvedou.

To však není případ pivovaru U Richarda v brněnském Žebětíně. „Na podzim chystáme tmavý svrchně kvašený Staut a do Vánoc Vídeňský speciál, který si lidé loni pochvalovali. Proto jsme se rozhodli u něj zůstat i letos," uvedl sládek Milan Trávníček.

V České republice je přes tři sta minipivovarů. Podle viceprezidenta jejich svazu Jana Kočky ale nejde o přímou konkurenci velkým výrobcům. „Spíše zpestřují nabídku na trhu. Konkurovat ani nemohou, protože mají omezenou roční produkci," uvedl Kočka.

Sládek Hauskrecht: Prodali jsme vše, co jsme uvařili

Brno - Před dvěma lety začal Petr Hauskrecht vařit ve svém pivovaru pivo. „Prvním speciálem byla tmavá třináctka Black Flek z pěti druhů sladu. V prodeji bude opět v říjnu," říká sládek.

Připravujete na podzim pivní speciály tradičně?

Naši zákazníci si na to už zvykli. Nižší teploty vybízejí k pití silnějších piv. Před pár týdny jsme začali svrchně kvašeným Moravian Ale, což je pivo typu APA.

Co pro vás znamená podzim z pohledu prodeje?

Stále se rozvíjíme, takže nemáme velkou možnost sezony srovnávat. Po létě ale vždy přichází přibližně patnáctiprocentní pokles. Tentokrát byl však začátek září dobrý hlavně kvůli vyšším teplotám. Poptávka potom stoupá v listopadu a v prosinci, kdy začíná období oslav a večírků.

Jaká byla letní sezona?

Nemůžeme si stěžovat. Párkrát jsme pivo dokonce i úplně vyprodali, ale to spíše kvůli nízkým kapacitám. Prodali jsme úplně vše, co jsme v našem pivovaru uvařili.

MICHAL RAPCO
HANA DRAHOKOUPILOVÁ