V živé paměti mají policisté pátrání po jednašedesátiletém muži, kterého po probuzení na břehu Nových Mlýnů postrádal jeho známý. Do akce se kvůli tomu pustilo několik hlídek, které prohledávaly souš i hladinu. Pro podobné případy mají policisté od pátku nového pomocníka, jaký jim dosud chyběl: katamarán za necelé tři miliony korun.

Jeho spuštění na vodu si nenechal ujít ani policejní prezident Tomáš Tuhý nebo krajský ředitel Leoš Tržil. Služba na plavidle ale čeká především člena mikulovského obvodního oddělení Jaromíra Nováčka. „S kolegy budeme dohlížet na provoz na vodě a více kontrolovat rybáře. V tomto je loď nepostradatelná. Co se dosud dělo ve vodě, jsme nebyli schopní ze břehu ovlivnit," řekl Nováček.

Policejní katamarán
- Člun má na délku 7200 mm, na šířku 2500 mm
- Jeho maximální nosnost je 1,4 tuny nebo 10 osob, největší ponor má 600 mm
- Je vybavený dvěma závěsnými motory, jeho pořizovací cena je asi 2 800 tisíc korun

Loď dosud na Nových Mlýnech scházela. Katamarán je první policejní výbavou svého druhu na jižní Moravě. Policisté se při zásazích spoléhali na hasiče a vodní záchrannou službu. Nový člun má ve výbavě věci pro záchranu topících se lidí, nechybí ani přistroje k první pomoci včetně defibrilátoru.

Katamarán přivítal i předseda pavlovského Yacht Clubu Dyje Jiří Krabička. „Považuji to za velký přínos, který povede ke zvýšení bezpečnosti," uvedl muž.

Policisté využijí katamarán zejména na dolní nádrži, kde je řada rizikových míst. „Každoročně tady zasahují záchranáři. Chceme být nápomocní. Pokud bude nějaká mimořádná událost, není problém plavidlo přesunout jinam, jinak zůstane tady," vysvětlil krajský policejní ředitel Tržil.

Podle břeclavské policejní mluvčí Kamily Haraštové jsou v regionu obvyklé případy, kdy… „Se někdo ztratí třeba i s plavidlem a vítr jej odvane pryč," uvedla Haraštová.

Stejně jako muž z úvodu textu. Ten se ráno vzbudil na zcela jiném místě, než původně usnul. Jeho příběh ale dopadl šťastně. Zasahujícím záchranářům se nakonec s omluvou sám přihlásil.