Šestapadát korun za kilogram. Právě za takovou cena se v pondělí prodávaly meruňky v jednom z obchodních řetězců v Břeclavi. Po slevě. „Tolik bych za ně určitě nedal," kroutil hlavou nad – pro obyvatele Břeclavska – astronomickou sumou například Petr Drbola z Velkých Pavlovic.

V sezoně se totiž ve městě a okolí dají meruňky běžně sehnat za dvacet korun. „Máme za domem jeden strom, který nám na jídlo úplně stačí. Letos na něm sice není skoro nic, ale za takové peníze meruňky určitě kupovat nebudeme," prohlásil Drbola.

Zvýšení cen meruněk se přitom obávají mnozí. Důvod? Obrovské škody na úrodě, které řadě sadařů způsobily dubnové ranní mrazy. „Počítáme, že budeme mít asi sedmdesátiprocentní ztráty," odhadoval například po mrazivé zkáze velkopavlovický pěstitel meruněk Jan Krejčiřík.

20
korun budou podle ředitele společnosti Patria Kobylí stát i letos nejlevnější konzumní meruňky. Jeden kilogram. Ceny kvalitních plodů se ale mohou šplhat výš.

Škody hlásí i největší producent meruněk v republice, kterým je kobylská Patria. „Mrazy udělaly své, v dolinách žádné meruňky nemáme. Jenom v horních partiích sadů. Z hlediska množství bude letošní rok podprůměrný," neskrýval ředitel a zároveň prokurista společnosti Vavřinec Charvát.

Nedostatek meruněk ale neočekává, a to díky tradiční odrůdě Velkopavlovická, která tentokrát zarodila nad očekávání. „Kvalita plodů sice asi letos nebude taková, ale nemám strach, že by meruňky nebyly. Pamatujeme horší roky. Cena konzumních meruněk bude podle mě podobná jako loni – mezi dvaceti a pětdvacetinami korunami. I když poptávka je velká, takže se může klidně vyšplhat i výš," nevylučuje Charvát.

Kobylští už s trháním nejranějších odrůd meruněk začali. Hlavní sklizeň se ale v Patrii rozjede až kolem sedmého července. „V pátek už nastoupilo osmnáct agenturních pracovníků. V dalších týdnech pak nasadíme i brigádníky, kterými jsou většinou studenti z Kobylí a okolí. A podle potřeby Slováci," vyjmenoval šéf Patrie, který počítá s podobným počtem pomocníků jako před rokem.

Nejpozději do týdne se v sadařském gigantu se 180 hektary sadů rozjede také sklizeň višní. I na nich se výrazně popsaly jarní mrazy. „Úroda višní bude nižší minimálně o třetinu. Skončí v Německu. Cena už je nasmlouvaná, podobná jako loni," sdělil Charvát.