Mluvčí projektu Kateřina Konečná, která se na něm podílí, je s počtem nápadů zatím spokojená. „Už se nám ozvalo hodně lidí, z čehož mám velkou radost. Všechny dosavadní návrhy se nějakým způsobem pojí k Brnu. Je mezi nimi například kulička z orloje na náměstí Svobody, celá partitura Leoše Janáčka nebo také autorská hudební skladba složená právě proto, aby mohla být součástí stavby," informovala o návrzích Konečná.

Jedním z autorů této kompozice je student třetího ročníku brněnské konzervatoře Jiří Dvořák. Podle něho by pod koncertním sálem mělo být uchováno něco právě z hudební branže. „Chtěl jsem vzdát hold skladateli Leoši Janáčkovi. Proto jsme s mým vyučujícím Pavlem Novákem složili tři miniatury pro sólový fagot, které bychom rádi uložili pod koncertní sál," přiblížil svůj záměr student Dvořák.

O návrhu na schválení memoranda o přípravě a spolupráci na výstavbě Janáčkova kulturního centra už jednali brněnští radní, kteří se jednomyslně shodli na podpoře centra. „Musíme však ještě počkat na závěr z pondělního jednání městského zastupitelstva, kterému rada města navrhla toto memorandum schválit," upozornil mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Pokud návrh projde, podělí se o finanční náklady tři smluvní strany. Ministerstvo kultury zaplatí šest set milionů korun, kraj sto milionů a Brno přes 562 milionů korun.

Stavba Janáčkova kulturního centra
• Před výstavbou sálu vznikne podzemní parkoviště, které pojme dvě stě aut.
• První práce začaly v únoru 2015.
• Stavění sálu je naplánované na rok 2017.
• Zástupci projektu Sál pro Brno uloží v základech schránku s upomínkovým předmětem. Mezi návrhy je například kulička z brněnského orloje, Janáčkova partitura nebo autorská skladba.

HANA DRAHOKOUPILOVÁ