Návrh zatím není podle mluvčí ministerstva Jarmily Balážové uzákoněný. „Naše představa ale je, že od prvního září 2017 se stane plavání součástí tělesné výchovy na prvním stupni základních škol. Děti v něm budou plavat čtyřicet hodin, rozložených většinou mezi druhý a třetí ročník," potvrdila.

Ředitel Plavecké školy Brno Radim Vítek podotkl, že se už teď do dobrovolné výuky plavání zapojuje většina jihomoravských základních škol. „Pouze kolem pěti procent jich plaveckou výuku zatím neorganizuje vůbec," vyčíslil. Osmdesát procent žáků podle něho na výcvik dojíždí.

Povinné plavání• fungovat má od 1. září 2017
• absolvovat je budou hlavně žáci ve druhé a třetí třídě
• na prvním stupni musí děti navštívit 40 lekcí
• už nyní se do plavání zapojuje 90 procent škol

Brněnskou plaveckou školu navštěvuje deset základních škol z Brna a pět z Brněnska. Nejvzdálenější, která do Brna dojíždí, je z Kanic na Brněnsku. „Na každou lekci musíme objednávat autobus a rodiče za děti platí jízdné," informovala zástupkyně ředitele školy Jitka Grossová.

Z dojíždění si naopak nemusí dělat hlavu v základní škole na brněnském náměstí Svornosti. Díky vlastnímu bazénu tam mají žáci výuku plavání už od první třídy. „Jezdí k nám již léta také žáci z okolních základních škol. Dříve sem dojížděly i mateřinky. Podle mě je ideální, když se děti s vodou seznámí už jako předškoláci. Nemají pak z plavání strach," poznamenal zástupce ředitele Petr Pavlíček.

Svého syna do první třídy příští rok pošle také Brňanka Aneta Horňáková. „Povinné plavání je dobrý nápad, a to i v mateřských školách. Čím dříve se děti naučí plavat, tím lépe," je přesvědčená matka.

Podle místopředsedkyně Odborné společnosti praktických lékařů Gabriely Kubátové může mít časté plavání kladný i negativní vliv na zdraví. „Děti mohou být ekzematické nebo mít oslabenou imunitu. Je proto velmi důležité, aby lékař individuálně posoudil zdravotní stav každého žáka," upozornila lékařka.

Poukázala také na psychické problémy a fobie z vody, které může dítěti nešetrné zacházení při plaveckém výcviku způsobit.

Povinným plaváním by se podle Vítka změnila k lepšímu také organizace výuky. „Dosud některé školy plavou jen při škole v přírodě, čímž nesplňují předepsané množství hodin a děti se za tak krátkou dobu ani správně plavat nenaučí," vysvětlil.

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ
MARKÉTA CHUMCHALOVÁ