Nejhorší výsledek ze všech účastníků měl lidovec Roman Celý. Z devíti výroků, které uvedl, hodnotil projekt Demagog.cz pět jako nepravdivé. Nejčastěji neuváděl správně čísla, jako počet lidí, kteří se do kraje za poslední dobu přistěhovali. „Politici rádi používají v debatách čísla, aby vypadali kompetentně. Divák si je totiž hned neověří," komentoval vedoucí projektu Demagog.cz Jan Tvrdoň.

Právě nepřesně uváděné údaje byly v hodnocené debatě časté. „Zvažovali jsme, že pro ně vytvoříme novou kategorii, zatím je ale musíme hodnotit jako nepravdivé," uvedl Tvrdoň.

Podle politologa Miloše Gregora mohou televizní debaty změnit názor voličů hlavně v situaci, kdy je některý z nich velmi dobrý, nebo naopak velmi špatný. „Žádného takového jsme však v debatě neviděli. Dokonce i sociální demokrat Michal Hašek, který bývá většinou dosti průbojný, byl tentokrát spíše opatrný. Proto si nemyslím, že by debata výrazněji zamíchala kartami," vysvětlil před časem.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍKPrávě Hašek získal v diskusi nejvíce prostoru. Nejvýrazněji mu oponoval Jan Vitula, který kandiduje za koalici TOP09 a Žít Brno.

Podle Tvrdoně politici čas od času s hodnocením nesouhlasí. „Někdy je to konstruktivní přístup, kdy se nám snaží doložit své zdroje, ze kterých vycházeli. I my se totiž někdy můžeme splést," připustil.

Je to i případ Vituly. „Zcela jsme se neshodli na označení mého výroku o individuálních dotacích za nepravdivý. Dodám jim své zdroje," řekl Vitula.

Proti svému ohodnocení se začal bránit také Celý, kterému se nelíbí hodnocení tří výroků jako nepravdivých. „Demagog.cz hodnotil výroky po vytržení z kontextu a tím z pravdivého, nebo možná podle jejich metodiky zavádějícího výroku udělali nepravdivý," sdělil Celý. Konkrétně šlo o výroky o tom, že v Jihomoravském kraji jako v jediném v České republice vznikl integrovaný dopravní systém, že za čtyři roky v zastupitelstvu nezaslechl jedinou kritiku proti zásadám územního rozvoje a že v Jihomoravském kraji rostou nejrychleji mzdy a počet podnikatelů.

Nejvíce pravdivých výroků po hejtmanu Haškovi uvedl kandidát ANO Bohumil Šimek a občanský demokrat Jiří Crha. Oba si jich připsali pět. Zcela bez nepravdivých byl pouze kandidát Strany zelených a Pirátů Jiří Hlavenka, který uvedl jen tři výroky. Jen o jeden více řekl komunista Ivo Pojezný.

Naopak Martin Maleček, kandidát Starostů pro Jihomoravský kraj, kterého odborníci hodnotili v debatě jako málo výrazného, měl v debatě osm faktických výroků, tedy spolu s Vitulou třetí nejvyšší počet.