Krátce před polednem se tam koná cvičení složek integrovaného záchranného systému.

Maturanti jsou v šoku, brečí, někteří jsou opilí a vzpírají se záchranářům i policistům. „Museli jsme pomoci lékařům se třemi dívkami. Přestože byly zraněné, nechtěly se nechat ošetřit a dělaly výtržnosti,“ popisuje mluvčí policistů Alice Musilová.

Figuranti jsou studenty zdravotnických oborů z Vyškova. Jejich ředitel Václav Klement je z nich nadšený. „Úkolu se zhostili úžasně. Jejich chování se skutečně blíží realitě. Hasiči, záchranáři i policisté s nimi mají opravdu dost práce,“ rozhlíží se Klement. Dodává, že jak se chovat se studenti dozvěděli předem od záchranného sboru.

Miroslav Pelta.
Šest sportovních projektů v kraji je v ohrožení. Kvůli zadržení Pelty

Cvičení má za cíl prověřit fungování spolupráce mezi záchrannou službou, policií a hasiči. Každý má jasný úkol. „My se soustředíme na uhašení požáru a pomáháme třídit zraněné a transportovat je na obvaziště,“ přibližuje mluvčí krajských hasičů Jan Dvořák. Policisté zase regulují dopravu. „Zasahuje i pořádková policie. Nakonec bude naším úkolem zjistit, co se stalo a kdo je pachatelem,“ doplňuje Musilová.

Kromě nich je na místě i řada rozhodčích, kteří si dělají poznámky. „Hlídají časy od vyhlášení poplachu do příjezdu jednotek. Další kontrolují, jestli hasiči třídí správně zraněné. A všichni si zapisují zjištěné nesrovnalosti,“ podotýká Dvořák s tím, že vyhodnocení bude známé až za několik dní.

Hrad Pernštejn - ilustrační foto.
Žena se zřítila ze srázu nedaleko Pernštejna. Zachránit ji museli hasiči