Jejich počet stoupá podle vedoucího lékaře onkologického oddělení vyškovské nemocnice Jiřího Bukvalda lineární řadou. „Na vzestupu je také rakovina slinivky břišní," upozornil Bukvald.

Ročně lékaři rozpoznají tento typ karcinomu podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky zhruba u dvaceti obyvatel Vyškovska. První rok od diagnózy pak přežije zhruba pět procent pacientů. Většina těchto nádorů vzniká u lidí starších šedesáti let.

Obecně je pak podle statistik ústavu počet lidí trpících nádorovými onemocněními v regionu na vzestupu. A přibližně dvě stě padesát jich na ně zemře.

U mužů je nejčastější karcinom plic. Údaje z posledních let hovoří až o padesáti nových výskytech v okrese za rok. Úmrtnost je rovněž poměrně vysoká. V prvních pěti letech od diagnózy se hovoří až o pětaosmdesáti procentech.

700
pacientů s nádorovými onemocněními každoročně přibývá podle údajů ústavu zdravotnických informací a statistiky na Vyškovsku.

U žen jde o rakovinu prsu. Tu ročně lékaři na Vyškovsku diagnostikují zhruba sedmdesáti pacientkám. Úmrtnost ale naopak má spíš sestupnou tendenci.

Česká republika je pak dlouhodobě na předních místech v karcinomu tlustého střeva. Právě jím ročně onemocní na padesát lidí z Vyškovska. „Hlavní příčinou jsou špatné stravovací návyky. Lidem doporučuji zvýšit příjem vlákniny a vyvarovat se nadměrné konzumace alkoholu a konzervačních látek," řekl Bukvald.

Další možností prevence je rozbor na přítomnost krve ve stolici, na který má vyškovská nemocnice osvědčení od ministerstva zdravotnictví. „Měli by ho využít všichni lidé nad padesát let, kterým vyšetření platí pojišťovna. V případě nálezu posíláme pacienta na kolonoskopii, ta důvody úniku krve upřesní. Ročně u nás podstoupí toto vyšetření asi dvanáct set lidí. Z toho je polovina s pozitivním nálezem ze screeningu," přiblížil primář interního oddělení vyškovské nemocnice Oldřich Synek.

Kromě prevence je podle odborníků důležité sledovat i možné příznaky, což prý lidé spíš podceňují. „Nepřikládají potřebnou vážnost ani zcela očividným symptomům, jako je třeba krev ve stolici. K lékaři jdou, až je pro ně jejich stav nesnesitelný, a to je většinou pozdě," zdůraznil Bukvald.

Třeba důchodkyně Zdeňka Vejrostová z Vyškova na kontroly k praktikovi chodí pravidelně. „Když mám nějaký zdravotní problém, nic neponechávám náhodě. V mém věku jsou už choroby běžné, ale nehodlám nic zanedbávat," řekla žena.