Přestože je kapacita lyžařských kurzů velká, stále se na osmdesátku dětí nedostalo. „Rádi bychom pro ně otevřeli speciální kurzy. Pravděpodobně vždy v pátek kolem páté hodiny odpolední. Nebo možná v týdnu. Ještě uvidíme,“ přemýšlel Stávek.

S výukou malých lyžařů začínají v sobotu druhého prosince. Umělý povrch – zelené kartáče, které umožňují lyžování i za nepříznivých sněhových podmínek, už jsou na svém místě. „Před sezonou pořádáme vždy třídenní brigádu, kdy je až v padesáti lidech včetně dětí pokládáme. Samozřejmě teď děláme ještě revizi elektriky a připravujeme spoustu dalších věcí,“ uvedl správce.

Mezi šťastlivce, kterým se podařilo děti včas přihlásit, patří Petr Fridrich ze Starovic na Břeclavsku. „Obě moje dcery jdou do lyžařské školy letos poprvé. Jsem rád, že se mi je podařilo včas zaregistrovat. Obě se těší a já budu rád, když se to naučí v brzkém věku. Je super, že mají možnost. Navíc tak blízko,“ vyzdvihl Fridrich.

Vánoční Vídeň 2017.
Pohádková vánoční Vídeň? To je punč, ale i dovádění ve slámě a ruský medvěd

S prvním prosincem startují oficiálně provoz také ve Skiparku Filipov na Hodonínsku. Oproti Němčičkám však čekají na optimální počasí. „Nemáme zde umělou plochu, na kterou by mohli lyžaři vyrazit. Takže počkáme, až se trochu ochladí a snad se brzy dočkáme i prvního sněhu,“ podotkl prezident Sportovního klubu lyžování ve Veselí nad Moravou Luboš Žák.

Pro milovníky zimních sportů letos žádné novinky nechystají. „Nacházíme se v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, proto je jakýkoliv zásah do krajiny nemožný,“ vysvětlil Žák.

Nejbližší předpověď počasí zatím lyžařům nenahrává. „Bude převážně zataženo, místy mrholení. Nejnižší noční teploty budou šest až dva stupně Celsia, nejvyšší denní pak sedm až jedenáct,“ přiblížila víkendovou předpověď Ivana Záluská z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně.

Provoz a cena zimních areálů
TJ SPORT NĚMČIČKY

• Lyžařská sezona začíná 2. prosince. Zatím bude jen víkendové lyžování, a to jak pro účastníky kurzů, tak pro veřejnost – aktuální časy budou uvedené na webových stránkách.
• Jedna jízda vyjde dospělého na 8-10 korun. V Nabídce bude i večerní lyžování.

SKIPARK FILIPOV

• Oficiálně zahajují sezonu 1. prosince. Lyžovat se začne ale až s prvním sněhem. Nabízí sjezdovky 80 a 500 metrů dlouhé.
• Jedna jízda stojí přibližně 11 korun.