Studii vědci s lékaři zahájili sledováním 140 pacientů, kteří prodělali klíšťovou encefalitidu a měli nejkvalitnější protilátky.

Vzorky jejich krve putovaly na Rockefellerovu univerzitu do Spojených států Amerických, kde virologové protilátky detailně analyzovali. „Na této fázi výzkumu se podílel i laureát Nobelovy ceny Charles Rice. Pro testování připravil takzvané pseudoviry, virové částice, které mají stejné strukturní vlastnosti jako viry klíšťové encefalitidy, ale nejsou infekční,“ řekl vedoucí českého týmu Daniel Růžek z Biologického centra Akademie věd a Výzkumného ústavu veterinárního lékařství.

Czech SAR Team v akci.
Jednatel pátračů po pohřešovaných: Nejčastěji nás povolává policie nebo rodina

Ze 140 vzorků vědci vybrali šest pacientů, kteří měli perfektní imunitní odezvu a protilátky nejúčinněji zabíraly na virus encefalitidy. „Je zajímavé, že to nebyli pacienti s nejtěžším průběhem klíšťovky. Velmi nám pomohli, každý věnoval půl litru krve. Díky jejich přispění může v budoucnu vzniknout preparát, který pomůže dalším nemocným,“ vyzdvihl primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Aleš Chrdle. Právě odtud pacienti byli.

Účinné očkování

Klíšťová encefalitida je závažné onemocnění centrální nervové soustavy. Existuje účinné očkování, pro léčbu ale zatím není žádný přípravek.

Ilustrační foto.
Sčítání na jihu Moravy: Nejaktivnější jsou obyvatelé Podhradí na Znojemsku

Nové protilátky tak skýtají velký potenciál. „Uvažuje se o tom, pokud člověk na sobě najde přisáté klíště, nechá jej otestovat v laboratoři a zjistí, že klíště bylo pozitivní, bylo by mu možné okamžitě podat protilátky, aby ho ochránily před rozvojem onemocnění,“ uvedl Růžek.

K hotovému preparátu vede ještě dlouhá cesta. Výzkumníci nyní hledají investory a partnery z farmaceutického průmyslu, kteří zaplatí a udělají klinické testy u lidí. V případě úspěchu se může preparát dostat na trh v řádu několika let.