Mezi přírodní koupaliště na Hodonínsku patří biotop v Bohuslavicích u Kyjova, kde je kvalita vody hodnocená na výbornou. „Zhoršení přichází většinou až koncem sezony, když teplota vody přesáhne osmadvacet stupňů a začnou se tvořit řasy. Zatím ale máme vodu poměrně chladnou," sdělil správce biotopu Vladimír Šimeček. Podle posledního měření má tamní voda necelých čtyřiadvacet stupňů Celsia.

Znojemská plovárna v Louce.
Koupalištím začíná sezona. Kvůli konkurenci chystají zázemí pro sport i zábavu

Lidé se mohou na Hodonínsku vypravit také k vodní nádrži Lučina nedaleko Radějova, kde je voda také v pořádku. „Lidi se už u nás koupají a žádné sinice ani řasy ve vodě nejsou. Co si pamatuji, tak ani nikdy nebyly," řekla spolumajitelka autokempu Lučina Marcela Říhová. Teplota Lučiny se pohybuje okolo třiadvaceti stupňů.

Dobrá kvalita vody se zatím drží i na novomlýnských nádržích na Břeclavsku. „Poslední testy potvrdily, že se lidé mohou v nádržích bez obav koupat. Teplota vody dosáhla jednadvaceti stupňů, což je ještě o tři stupně méně než v loňském roce," srovnávala vedoucí břeclavského pracoviště krajské hygienické stanice Luďka Jančařová.

Ilustrační foto.
Pomoc neplnoletých? Vinaři i hospodští mají teď smůlu

Kvůli pokračujícím vedrům ovšem nevylučuje, že se na hladině mohou objevit sinice. Podle hygieniků se s vyšší teplotou vody zároveň zvyšuje výskyt planktonu a řas, které zhoršují kvalitu vody a mohu být i zdraví nebezpečné. Minulé léto si však novomlýnské nádrže udržely vhodné podmínky pro koupání po celou sezonu.

KRISTÝNA HORTVÍKOVÁ
RADIM KŘÍŽ