Pro mnohé by Vánoce bez nich nebyly Vánocemi. I když jejich konzumace může kvůli kostičkám klidně skončit vánočním výletem na pohotovost, stejně si na ně už teď většina lidí brousí zuby. Řeč je o kaprech, jejichž prodejci počínajíc tímto víkendem postupně zaplaví Brno. Na mnoha místech lidé seženou šupináče ještě o Štědrém dni dopoledne.

Na stolech většiny Brňanů nesmí o Vánocích chybět pohořelický kapr. „Celkově zájemci naše kapry nakoupí u zhruba dvě stě padesáti prodejců na celé Moravě,“ zmínil obchodní náměstek Rybikářství Pohořelice Pavel Míšek. V Brně bude pohořelického kapra prodávat několik desítek prodejců.

Velká část stánků začne kapry prodávat s počátkem příštího týdne, některé ale lidé najdou na stanovištích až od středy. Někteří pak budou prodávat ještě i o Štědrém dni. „Třeba na nároží ulic Veselá a Česká začne prodej kaprů v sobotu, na Kapucínském náměstí či v Lidické a Cihlářské ulici se bude prodávat od středy,“ řekla mluvčí Brna-středu Iveta Fišerová.

Ilustrační foto.
Skauti přivezou Betlémské světlo. Lidi čekají vánoční akce v Líšni či Lužánkách

Až den před Štědrým dnem vyrazí kupovat kapra Marek Svačina. „Je to naše rodinná tradice. Třiadvacátého vyrazíme na poslední předvánoční nákup, a při té příležitosti koupíme i kapra. Necháme si ho ale zabít hned na místě. Sám doma bych to nezvládl,“ popsal Svačina.

Cena za kilo ryby bude podobná jako v předchozích letech. „Letos jsme cenu kapra u nás na prodejně v Pohořelicích zvedli asi o pět procent, takže lidé zaplatí pětaosmdesát korun za kilo kapra první třídy a pětadevadesát za výběrového. Počítám, že prodejci v Brně navýší cenu za kilo kvůli nákladům na cestování nebo vodu asi o deset korun,“ zmínil Míšek.

Za sto pět korun seženou lidé kilo výběrového kapra ve stánku u brněnského nákupního centra Avion. „Kapry ve stánku budou prodávat od dvacátého do třiadvacátého prosince, lidé seženou i kapra první třídy,“ uvedla za nákupní centrum Kateřina Kafoňková.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský
Ústavní soud EET nezrušil. Část zákona ale škrtl

Účtenku z poklady EET lidé ale od prodejců kaprů očekávat nemohou. „Prodejci kaprů a sladkovodních ryb mají každý rok až do roku 2019 od čtrnáctého prosince do Štědrého dne výjimku a nemusí elektronicky evidovat své tržby,“ uvedl vedoucí oddělení evidence tržeb jihomoravského finančního úřadu Aleš Hájek.

Komu se ale za nákupem kapra nechce trmácet do města, do neděle má možnost objednat si jej elektronicky a před Vánocemi jenom vyzvednout v prodejně. Tuto službu již několikátým rokem nabízí brněnská společnost Ocean48. „Vedle kapra si lidé často objednávají i lososa. Vítanou surovinou jsou také rybí vnitřnosti na polévku,“ zmínil zástupce společnosti Václav Baráček.

Prodej kaprů v Brně a okolí
- na většině míst bude k dostání pohořelický kapr
- cena bude přibližně stejná jako loni, za kilogram ryby lidé zaplatí kolem sto korun
– v Brně-strědu se bude prodávat na devíti místech
- kromě centra města lidé najdou prodejce ryb také u velkých obchodních domů v nákupní zóně Brno-jih i Modřice
- kapra lidé seženou ještě i na Štědrý den dopoledne
- rybu lze objednat přes internet