Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Profesionální kuchař Ihnačák radí vařit zdravě a hlavně bez zabijáka cukru

Strážnice – Profesionální kuchař oceněný dvěma michelinskými hvězdami. To je Marcel Ihnačák, který bydlí v Sedleci na Břeclavsku. V úterý vařil ve strážnické firmě Zdravé stravování pro Hodonínsko. „Připravujeme pravidelně speciální menu, abychom oživili jídelníček. Proto byla možnost ochutnat um pana Ihnačáka," zdůvodnila přítomnost slovenského odborníka ve Strážnici nutriční specialistka Kateřina Šimková.

8.9.2016
SDÍLEJ:

V úterý vařil pro Hodonínsko Marcel Ihnačák. Profesionální kuchař ověnčený dvěma michelinskými hvězdami.Foto: DENÍK/Karolína Štukavcová

Jeho specialitou je středomořská kuchyně, která ho uchvátila především svou lehkostí a jednoduchostí. „Myslím si, že je důležité netrávit většinu dne v kuchyni. Zkrátka připravit rychle, kvalitně a zdravě oběd pro deset lidí za půl hodiny," vyjádřil přesvědčení Ihnačák.

Ten je také velkým odpůrcem cukru a doslazování. Podle něj byl cukr vynalezený, aby se rychleji a systematičtěji umíralo. „Když už sladit, tak kvalitní čokoládou, spíš bych se tomu ale vyhýbal. Je to jako s kouřením. Jde bez něj žít," řekl kuchař s tím, že další možností je cukr ze stevie, ten je ale těžko dostupný.

A jak zní jedno známé přísloví, „láska prochází žaludkem", podle Marcela Ihnačáka je to však zdraví, které jím prochází. „Když vás bolí třeba zuby, to vše jde přes žaludek. Člověk se musí zamyslet nad sebou a nad tím, co jí," zamířil Ihnačák na problematiku kvality potravin, které jsou běžně dostupné.

Tvrdí, že většina podnikatelů na Moravě bere suroviny pro přípravu jídel z velkých řetězců. Důvod je prostý. Malí producenti nestíhají pokrývat poptávku. Tudíž kvantita převažuje nad kvalitou. Myslí si ale, že se to v nejbližší době změní. S tím souvisí také diskutované téma biopotravin.

Jako bio uznává pouze jídlo, které si člověk vypěstuje na zahradě. O něm jediném má totiž jistotu, že si název bio zaslouží. „Když ochutnám selské mléko, bio mléko a plnotučné, tak ten rozdíl je tak minimální, že já jako profesionální kuchař ho nepoznám," pokrčil rameny Ihnačák.

Cestou ke spokojenosti je podle něj výběr kvalitních surovin. Jednou z nich je třeba bílý pšeničný chleba. Proto neuznává bezlepkové diety pro ty, kteří ji nepotřebují. Ihnačákovi sice učarovala středomořská kuchyně, uznává ale, že nejzdravější kuchyně je ta místní. V tomto případě československá.

Autor: Karolína Štukavcová

8.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Předvolební debata Deníku.
AKTUALIZOVÁNO
44

Euro, EET, islám i žákovské uniformy. Superdebata Deníku je v plném proudu

Jiří Mihola z KDU-ČSL.
AKTUALIZOVÁNO

VOLEBNÍ ONLINE: Chceme podporovat talentované žáky, řekl lídr KDU-ČSL Mihola

Výlovy: Pohořeličtí po letech zdraží kapry

Jižní Morava – Důchodce Jan Feranec ze Slupi na Znojemsku se chodí každoročně podívat na výlov jaroslavického Zámeckého rybníka. Nevynechá ani letošní. „Půjdu určitě. Na výlov je vždy pěkná podívaná a čerstvý kapr je nejlepší“ uvedl Feranec.  

Vodárenská společnost přispěla na nový přístroj. Pomůže při odběrech krve

Znojmo – Finanční dar Vodárenské akciové společnosti přispěl k zakoupení přístroje, který využije hematologicko-transfuzní oddělení znojemské nemocnice. Pulsní oxymetr dává mimo jiné informaci o stavu transportu kyslíku do tkání. Mezi pracovníky společnosti je navíc řada těch, kteří chodí pravidelně darovat krev.

NAŠI PRVŇÁCI: představujeme žáky ZŠ Prokopa Diviše ve Znojmě a ZŠ Konice

Znojemsko – Podívejte se na tablo novopečených prvňáčků ze Znojemska. Tentokrát představujeme žáky Základní školy Prokopa Diviše ve Znojmě – Příměticích, ZŠ Konice, která patří pod ZŠ Dr. Mareše ve Znojmě, a žáky Montessori třídy ZŠ Prokopa Diviše ve Znojmě – Příměticích. Prostřednictvím našeho seriálu Naši prvňáčci bude redakce představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol. Rodiče a blízcí žáků každou středu najdou v tištěném vydání na straně 4 a na webu prvňáčky z regionu. Deník si tak mohou koupit na památku.

Dvanáct volebních lídrů ve dvanácti rozhovorech: čtěte Deník Rovnost

Jižní Morava - Existuje celkem dvanáct politických uskupení, které mají reálnou šanci dosáhnout na tříprocentní volební výsledek. Tedy kdyby letošní parlamentní volby byly jen na jihu Moravy. Alespoň to tvrdí poslední předvolební průzkum preferencí, které exkluzivně pro Deník připravila firma SANEP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení