Měla to být chlouba stávajícího vedení radnice v Hustopečích na Břeclavsku. U rozestavěné stavby nového centra volného času Pavučina za zhruba třicet milionů se dokonce starostka Hana Potměšilová (Sdružení nestraníků) a místostarosta Bořivoj Švásta (Zdravé Hustopeče) společně vyfotili pro volební kampaň. S pracovními helmami.

Výstavba nových prostor pro děti ale nabrala zpoždění, až se zastavila. Podle technického dozoru je v polovině. Město si na investici vzalo podle starostky výhodný úvěr. 

Žerty na sociálních sítích o Bořkovi staviteli a jeho pomocnici Týně jsou to poslední, co představitele města trápí. „Hlavní dodavatel stavby začal mít problémy s plněním termínů. Z důvodu neplacení s ním přestali spolupracovat někteří subdodavatelé. Proto jsme se po jedenácti měsících rozhodli ukončit spolupráci s touto firmou,“ popsala starostka Potměšilová.

V břeclavském Domě školství se uskutečnil veletrh středních škol.
OBRAZEM: Veletrh škol? Žákům ukázali i výcvik psů

Opozice v Hustopečích nešetří kritikou vedení radnice. „Minimálně od konce loňského roku věděli o nesolventnosti generálního dodavatele stavby, přesto problém neřešili včas. Teď již někteří věřitelé zakázali platby faktur na jeho účet. Peníze za odvedenou práci pravděpodobně neobdrží ani nasmlouvaní subdodavatelé,“ zlobí se zastupitel Jiří Kadrnka (ODS).

Ten tvrdí, že podle stavbařů si lidé na dokončení budovy počkají nejméně do poloviny příštího roku. Budova měla být hotová v prodlouženém termínu do konce října.

Podle Potměšilové je nyní nejdůležitější dodělat střechu. „Je tu podzim, blíží se zima, a stavba není zabezpečená tak, aby ji počasí nepoškodilo,“ upozornila.

Město zvažuje vypsání takzvaného jednacího řízení. „Bez zveřejnění oslovíme několik firem a vybereme tu, která dílo dokončí,“ vysvětlila Potměšilová s tím, že zákon tuto variantu umožňuje.

Ředitel brněnské stavební firmy DMC CZ Miloslav Pop potvrdil, že město Hustopeče vypovědělo s firmou smlouvu. „Stavba se dostávala do skluzu. V současné době je na trhu nedostatek stavebního materiálu i stavebních kapacit. Z těchto důvodů je problematické zkoordinovat návaznost jednotlivých dodávek tak, aby ke skluzům nedocházelo," zdůvodnil potíže Pop.

Podle něj však hlavním důvodem odstoupení od smlouvy byly peníze. „Již takřka měsíc blokuje Exekutorský úřad Cheb finanční toky mezi městem Hustopeče a naší firmou. S exekutorským úřadem je velmi těžké najít shodu. Bez peněz stavět nelze," poznamenal Pop.

Centrum Pavučina zatím funguje jinde v omezeném provozu. „Je škoda, že nová budova ještě není, ale svět se nehroutí,“ řekl ředitel Pavučiny Petr Fridrich. Do 58 kroužků se letos zapsalo přes 721 účastníků.