Podobné to bylo také na dalších místech jihomoravského příhraničí. Na Břeclavsku, Hodonínsku či v budově školy u znojemského Jubilejního parku. Průměrná volební účast platná k jednadvacáté hodině byla v příhraničních oblastech téměř totožná – devětatřicet až čtyřicet procent. Přes padesát procent se přehoupla například obec Josefov na Hodonínsku. K urnám přicházeli starší i mladší voliči. „Jsem na mateřské dovolené a k volbám proto chodím co nejdříve, abych povinnosti vyřídila mezi kojením,“ usmála se Kateřina Štrougalová ze Znojma.

Ilustrační foto.
Pasohlávky se rozšíří o další domy. Parcely připraví letos

SLEDUJTE S NÁMI VOLBY V ONLINE REPORTÁŽI ZDE


Lidé, mezi nimiž byl také Pavel Kunč z Hodonína, vybírali z devíti kandidátů. Kunč ve vyjádření pro Deník Rovnost uvedl, že doufá v druhé kolo. „Volil jsem Michala Horáčka. Volil bych Miloše Zemana, ale na to, aby byl pět let prezidentem, je už moc starý a nemocný,“ sdělil při odchodu od volební urny.

Rozpolcení zůstávají monarchisté. Třeba Luboš Velecký z Valtic na Břeclavsku před pěti lety v obou kolech volil lístkem, který si sám vyrobil. Tentokrát se však na rozdíl od některých kolegů rozhodl jinak. „Ohrožení demokracie je veliké, takže jsem se rozhodl podpořit Pavla Fischera, který je našim myšlenkám asi nejblíže,“ zmínil Velecký.

Zatímco ve většině místností byl klid, rušno panovalo v Onšově na Znojemsku – vesničce o pětasedmdesáti obyvatelích. Uvnitř obecního úřadu spustila čidla alarm. „Když členové volební komise přišli prověřit, co se děje, zjistili, že poplach spustil maličký rejsek. Hlodavce komise z místnosti vyhnala a volby pak odpoledne začaly v klidu,“ popsala předsedkyně tamní komise Eva Bartesová.
Volby pokračují v sobotu mezi osmou a čtrnáctou hodinou.

Ve třech volebních místnostech ve škole u znojemského Jubilejního parku bylo bezprotředně po zahájení voleb rušno.
Volby: Hlas v pátek odevzdaly dvě pětiny Jihomoravanů. Přiletěl i holub