Nezájem lidí o účty potvrdil například Martin Svačinka, který pracuje v hospodě za barem. „Účty vždy vystavím, ale málokdo si je vezme. Podobně se chovám i sám v obchodech, kde si je beru třeba jen u elektroniky kvůli reklamacím," popsal Svačinka.

Na fungování barů a restaurací před a po zavedení elektronické evidence se zaměřil výzkum společnosti Bisnode, která se věnuje analýze fungování firem. „V České republice loni vzniklo 2226 nových firem, které se zaměřují na stravování a pohostinství," uvedla analytička firmy Bisnode Petra Štěpánová. Nejvíce podniků otevřelo v listopadu před spuštěním evidence.

Lidé se loučili s kouřením v restauracích.
Štamgast: Přežili jsme EET, přežijeme i zákaz kouření

Evidence tržeb· Hospody, restaurace a hotely musí od loňského prosince elektronicky hlásit veškerou tržbu.
· Zákazníci dostávají účtenky s kódem, podle kterého si mohou ověřit, že obchodník tržbu oznámil.
· Od března tržby evidují i malo- a velkoobchodníci.

V Jihomoravském kraji vzniklo loni 362 hospod a restaurací. „Někteří podnikatelé účelově zakládali nové firmy, aby zakryli nápadně skokový nárůst tržeb, který by díky elektronické evidenci odhalily finanční úřady," doplnila Štěpánová.

Podle zástupce ředitele jihomoravského finančního úřadu Davida Stančíka ale není nárůst tržeb v podniku automaticky důvodem ke kontrole. „Pokud ovšem získáme další indicie, že je něco v nepořádku, kontrolu zahájíme," ubezpečil Stančík.

Ilustrační foto.
EET: zelinářům z trhu se nevyplatí. Pro některé pěstitele je pokladna drahá

Zkušenost se zakrýváním tržeb pomocí založení nové firmy zatím kontroloři finančního úřadu podle Stančíka nemají. „Nemohu vyloučit, že k takovým případům došlo či dochází. Spíše se ale domnívám, že to tak bylo před spuštěním evidence tržeb," dodal.

Letos v Jihomoravském kraji do konce května vzniklo 112 hospod a restaurací. „Aktuální data nenaznačují hromadné ukončování podnikání, o kterém se v souvislosti s elektronickou evidencí hovořilo. Pokud tempo zakládání nových firem vydrží, může jich letos vzniknout druhý nejvyšší počet za posledních šest let," předestřela možnou budoucnost analytička Štěpánová.