Park v Louce čekají velké změny. „Na levém břehu Dyje, na svahu spojujícím nábřeží pod dopravím hřištěm a v parku u Louckého kláštera, má vzniknout jeden celek,“ sdělila mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková. Podle ní má jít v budoucnu o místo pro každodenní rekreaci a aktivní odpočinek.

Klášter, ke kterému park v Louce přiléhá, se stal nedávno národní kulturní památkou. Znojemská radnice doufá, že zápis do prestižního seznamu památek pomůže otevřít dveře ke snadnějšímu získání dotací na opravy.

Šéf znojemského Okrašlovacího spolku Otto Bouda je ale z plánů na obnovu parku rozpačitý. „Chápu, že plány do budoucna jsou důležité. Myslím si ale, že do podobných změn by mělo město zapojit veřejnost. Otázka je, co bude do budoucna s Louckým klášterem a jak bude upravený park do nového využití zapadat. Může se také stát. že obnovený park bude nutné rozkopat třeba kvůli vedení sítí,“ poukázal Bouda.

OŽIVÍ PODZÁMČÍ

Více možností, jak strávit s rodinou volný čas pod širým nebem, hodlají lidem nabídnout v Břeclavi. Připravovaný projekt na oživení tamního podzámčí již za několik týdnů dostane jasné obrysy. „Chystáme herní prvky a venkovní grily, které hodláme v prostoru pod zámkem rozmístit ještě do konce března. Lidé tak budou mít více důvodů, proč tam strávit svůj čas,“ naznačil starosta Břeclavi Pavel Dominik.

Vedlejší pozemky mohou také získat dráhu pro biketrialisty. „Je to návrh a uvažujeme, zda do toho jít,“ dodal Dominik.

S radnicí na oživení parku spolupracuje společnost Cyklosféra, která má pronajatou administrativní budovu v bývalém autocampu.

Zvelebování veřejných prostranství by se měli dočkat i lidé v Hodoníně. Nyní jsou ve hře územní studie pro park Sadová a Mírové náměstí.