VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rakvice budou mít svůj unikát. Nealkoholické víno

Rakvice – Už nejen nealkoholické pivo. Na pultech se brzy objeví také víno, které bude mít méně než půl procenta alkoholu. Bude to dobré, plnohodnotné víno, jenom bez alkoholu, tvrdí rakvický vinař Miloš Michlovský, který s novinku přichází.

15.7.2013 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Jiří Kosík

„Z českých výrobců budeme první a jediní. Někdo nazývá nealkoholickém vínem i Rychlé špunty, tedy šťávu, ale to je pletení pojmů a dojmů," upozornil Michlovský.

Na výrobu nealkoholického vína koupil nejnovější technologii až z Austrálie.

„Problém starých strojů byl, že s odejmutím alkoholu odcházela i aromatika. Teď ji umíme od alkoholu oddělit a vrátit zpátky. V Evropě vím jen o jednom vinařství, který stroj s touto špičkovou technologií vlastní a používá. Je ve Španělsku," uvedl rakvický vinař a šlechtitel.

V minulých dnech už se pustil do výroby první „várky" vína, které má mít nanejvýš půl procenta alkoholu. Je ho dva tisíce litrů. Jedná se o pološumivé růžové cuvée z odrůd Ariana a Zweigeltrebe.

„Už vyrábíme, i když zatím máme jen pracovní etiketu. Připravujeme jinou, speciálně pro toto víno. Bude za několik dnů," uvedl Michlovský.

O zájmu o novinku nechtěl spekulovat, nejlepší odpověď dá podle něj trh. „Uvidíme. Když ale vezmu ty stovky e-mailů a telefonů… Ozývají se nejen řidiči, ale i těhotné ženy a ženy na mateřské dovolené. Říkají, že si neumím představit, co je tříletý absťák," směje se vinař, který vidí uplatnění také v gastronomii, například při výrobě koktejlů.

Na žízeň? Asi ne

Alexandr Valášek z Hustopečí, který tráví za volantem poměrně hodně času, je jedním z těch, kdo nealkoholické víno zřejmě vyzkouší. Už předem má ale výhrady.

„Ve srovnání s nealkoholickým pivem mě to příliš neoslovuje. Víno neberu tak, že by to byl nápoj na osvěžení. Jeho konzumaci mám spojenou s nějakou příležitostí, dobrou partou a navozením lepší nálady. Zkusím, jak nealkoholické víno chutná, ale na žízeň ho jako nealkoholické pivo určitě pít nebudu," srovnával Valášek.

Podobně se vyjádřil i ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťastný. „Víno se nepije na žízeň jako pivo. V některých státech se nealkoholické víno vyrábí minimálně dvacet let, ale nezaznamenal jsem, že by po něm byla nějaká velká poptávka," všiml si.

Na chuť dealkoholizovaného vína za pomoci nejmodernější technologie je sám zvědavý. „Nemyslím si, že poptávka bude nějak enormní. Upřímně, osobně jsem spíše skeptický, ale jinak úspěch Miloši Michlovskému samozřejmě přeji," řekl Šťastný.

Přestože dealkoholizování vína není zrovna jednoduchou ani levnou záležitostí a rakvický průkopník slibuje, že na ně „obětuje" velmi dobré šarže, cena by neměla být nijak závratná. Podle Michlovské nepřesáhne sto padesát korun za sedmičku.

Kromě nealkoholického vína bude v Rakvicích vyrábět i nízkoalkoholické víno s obsahem alkoholu kolem dvou procent. A další pološumivý typ pod pět procent alkoholu, který bude vhodný například na ředění minerálkou. Dohromady zhruba čtvrt milionu lahví ročně.

Autor: Michal Šupálek

15.7.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Břeclavi někdo hodil do ledové Dyje tašku se čtyřmi štěňaty.

Štěňata zemřela v chladné řece. Kolemjdoucí je našel mrtvé v igelitce

Pro Martina Lichevníka se jeho dlouholetý koníček stal nakonec řezbářským řemeslem.

Lichevník: Řezbář musí při práci hodně přemýšlet

Pohřešovanou ženu z Kyjovska podle policie zavraždil manžel

Nechvalín, Brno – Byl to zločin, pachatel zemřel, proto vyšetřování končí. Tak po osmi měsících jihomoravští kriminalisté uzavřeli tragédii v Nechvalíně na Kyjovsku. Dospěli k závěru, že pohřešovanou matku dvou dětí zabil její manžel. Ten v březnu dva dny po jejím zmizení spáchal sebevraždu skokem pod vlak.

Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

Černá kuchyně v pivovaru. Znojmo získá muzeum vaření

Znojmo – Za historií vaření a stolování budou brzy chodit návštěvníci do areálu znojemského pivovaru. Má tam totiž vzniknou muzeum gastronomie. O koupi expozic, které byly několik let k vidění v centru Prahy rozhodli znojemští zastupitelé.

Uvařili Idiota či tekutý perník. Sládci připravili vánoční pivní speciály

Jižní Morava – Jedenáctka, dvanáctka, třináctka? V břeclavském minipivovaru Frankies připravili pro milovníky piva před Vánocemi dokonce dvacetistupňový speciál. Majitelé pivovarů na jihu Moravy sází na méně tradiční piva. Některé druhy už jsou téměř vyprodané.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT