Kriminalisté od čtvrtka na radnici zajišťovali důkazy nezákonného ovlivňování veřejných zakázek zadávaných úřadem městské části. Obvinili pět lidí, které chtějí kriminalisté dát do vazby. Státní zástupce jejich návrh v pátek akceptoval. „O jejich vzetí do vazby v sobotu rozhodne Městský soud v Brně,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Ostatní čtyři propustili na svobodu.

Právě u městského soudu nyní vyslýchají pět zadržovaných. "Vazební návrhy respektive trestní stíhání se týkají pouze části skutku který spočívá v podezření vztahující se k činnosti městské části Brno-střed," řekl pro Českou televizi dozorující státní zástupce Radek Mezlík.

Vazba pro obviněné byla navržena z důvodů možného útěku, ovlivňování svědků a dalšího páchání trestné činnosti. Podle informací televize je prvním potvrzeným obviněným brněnský podnikatel v realitách Pavel Ovčarčin.

Radnice Brno-střed. Ilustrační fotografie.
Razie na radnici: pěti obviněným hrozí vazba, soud rozhodne v sobotu

Obvinění jsou podezřelí z účasti na organizované zločinecké skupině, sjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. „Souběžně jsme zajišťovali důkazní dokumenty v prostorách Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v Brně a na dalších místech souvisejících s rozhodováním tohoto úřadu v oblasti zadávání veřejných zakázek,“ přiblížil mluvčí centrály Ibehej.

Obě vyšetřování jsou samostatná. V druhém případě nikdo obviněný zatím není.