„Knihovny jsou nástrojem celoživotního vzdělávání. Jejich úkolem je vytvářet kritickou přemýšlivou společnost. Možná je to i hlavním důvodem jejich existence,“ tvrdí ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Narodil se roku 1966 v Brně.

Studoval český jazyka a historii.

Je ředitelem Moravské zemské knihovny, o literatuře také přednáší na univerzitách.

Je ženatý, má dva syny a dceru.

Ve volném čase se kromě čtení rád prochází v přírodě a po horách.

Četl jste hodně jako dítě?

Žil jsem ve světě, v němž knížka byla jedinečným zdrojem příběhů, a v tomto ohledu neměla moc konkurenci. Kina byla plná prázdných filmů a televizi nemělo smysl zapínat. Takže jsem četl poměrně dost. Tenkrát se četlo v blocích – Foglar, May, Verne, Seton, Curwood, Flos, Štorch… Vlastně jsem měl pocit, že pořád nemám dost.

A teď jako ředitel druhé největší knihovny v České republice už dost máte?

To ano, ale zase mi na čtení chybí čas.

Jací jsou podle vás Češi čtenáři?

Těžko říct. Existují průzkumy, které ze statik vyvozují, že jsme dobří čtenáři, protože přečteme třeba deset knih ročně. Statistika založená na kvantitě je hloupost. Neříká nic o kvalitě přečteného a o kvalitě četby. Na druhé straně jsou dostupné výzkumy pro Českou republiku, které ukazují, že schopnost kritického myšlení, tedy skutečně porozumět tomu, co čteme, klesá. V mezinárodním srovnání si v tomto ohledu stojíme proklatě bídně. A právě tady začíná práce pro nás pro knihovníky.

Celý rozhovor najdete v sobotním Deníku