Náměstí praská ve švech. „Slunce krásně svítí, Hustopeče jsou plné lidí a cesta z Brna ucpaná, přesně tak to má být. Je to paráda,“ pochvaluje si z pódia moderátor akce.

Vzduchem se nese silné aroma mandlí, které se lidem v nejrůznějších podobách nabízejí v každém prodejním stánku. Mlsounům a hladovým návštěvníkům dělá radost mandlovník, sladký dezert, který z pultů mizí obrovskou rychlostí, chutnají ale také pražené mandle, koláče a frgály, nebo dokonce na mandlích připravené různé druhy masa, mezi nimi i krevety.

Ilustrační foto.
Panáky mandlovice pozvedne přes tisíc návštěvníků. Vytvoří rekord

Příznivce tekutých pochutin zase láká pálenka mandlovice, horká káva s mandlovým sirupem a také desítky druhů vín. „Jezdíme už několik let, hlavně kvůli dobrému vínu. Letos nám ale chutná také zmrzlina, která do dnešního počasí přijde opravdu vhod,“ svěřuje se Marta Nádeníková.

A má pravdu, zatímco jinde se velké fronty netvoří, od zmrzlinového stánku se táhne dlouhý had lidí těšících se na sladké osvěžení.

Nedaleko od náměstí je startovní bod, odkud vede trojice procházkových tras k mandloňovým sadům ležícím za městem. Obdivovat rozkvetlé stromy největšího sadu svého druhu ve střední Evropě odsud odcházejí skupinky návštěvníků. Trasy také vedou až k rozhledně.

Mandloňový sad v Hustopečích kvete.
Hustopečské mandloně začaly kvést. Těsně před začátkem Slavností mandloní a vína

Pozornost ale přitahuje spíše nová, nedaleko stojící stavba. Skupina mladých lidí s úsměvem obdivuje novou kadibudku. „To není kadibudka, ale ser point,“ opravuje je mladý muž, který rozluštil nápis nade dveřmi. Ser point zde umístil místní recesistický Spolek všehoschopných a s nápadem slaví úspěch.

Lidé, kteří nefandí procházkám, mohou naopak usednout za stůl plný koláčů a zúčastnit se soutěže jedlíků. Jejich úkol se zdá být jednoduchý, co nejrychleji spořádat deset koláčů. Bez možnosti zapíjení mnozí ale se sladkou pochutinou svádějí lítý boj. Naštěstí mají všichni podporu početného publika. „Dělej tati, jez rychleji,“ pobízí například malá holčička. Vítězem se nakonec stává jedlík Jan, nejmladší a nejhubenější z účastníků. Odnáší si tak cenu mandlík roku.

Slavnosti si pochvaluje hustopečský místostarosta Bořivoj Švásta. „Jsme moc rádi, že je takové krásné počasí a že se nám podařilo dosáhnout na rekord. Panák číslo tisíc sto třicet dva skončí symbolicky v pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit,“ dodává.

Ilustrační foto.
Lvi odmítli poslední nabídku města. Břeclavskému hokeji hrozí likvidace

Počet vypitých panáků mandlovice je symbolický, odpovídá totiž počtu stromů v hustopečských mandloňových sadech.