Radnice městské části Brno-střed totiž vypíše anketu, kde se všichni Brňané mohou vyjádřit. „Naší městské části jako centra se plánované zavedení rezidenčních zón týká nejvíce. Považujeme proto za seriózní se lidí zeptat, co si o tom myslí. Je to kontroverzní věc. Přispěje k pohodě parkování, ale znamená to pravděpodobně zpoplatnění. Navíc nedává jistotu zaparkování, ale jen zvyšuje jeho pravděpodobnost," oznámil v pondělí starosta městské části a radní města Libor Šťástka.

Anketu podle něj městská část zveřejní tento týden ve zpravodaji, potrvá zhruba měsíc. „Pak ji projednáme na radnici a následně pošleme svoje stanovisko na magistrát," nastínil starosta.

Rezidenční zóny jsou zpravidla barevně označené části města, kde mohou v určitém čase parkovat jen ti, co v místě bydlí. Jejich nárok potvrzuje parkovací karta. Zvedení zón je jedním z doporučení, kterými se zabývá takzvaná strategie parkování. „Její návrhová část bude hotová asi za půl roku. Ale pro parkovací zóny máme také speciální pilotní projekt. Vedle Brna-středu do něj zahrneme také Bohunice a Starý Lískovec," uvedl vedoucí odboru dopravy brněnského magistrátu Vladimír Bielko.

Podle něj je nejbližší termín pro zavedení zón už na jaře příštího roku. „Do té doby vyřešíme, v jakých časech nemohou lidé, kteří v oblasti nebydlí, parkovat. Pravděpodobně to bude ve všední dny večer a v noci, kdy jsou lidé doma z práce," řekl Bielko. Upozornil, že také cenu parkování město teprve určí.

Právě té se Brňané obávají. „Vítám, že chce město zajistit parkování především místním, ale platit horentní sumy bez toho, že mám parkovací místo zajištěné, se mi nechce," řekl Zdeněk Krejčí.

Starosta Šťástka ujistil, že se lidé nemusí vysokých cen bát. „Parkovací karta pro první auto v rodině bude za symbolickou cenu. Počítáme se stovkami korun ročně. U druhých a dalších aut v rodině to už bude řádově víc," podotkl.

Rezervovaně se zatím k rezidenčním zónám staví opozice. „Nejsem si jistá, že pomohou. Lidi dojíždějící za prací či zábavou musí zachytit parkovací domy. Těch je v centru málo," upozornila Irena Matonohová z TOP 09.

VÍCE O PARKOVÁNÍ V BRNĚ ČTĚTE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ BRNĚNSKÉHO DENÍKU ROVNOST