Nepříjemnou zkušenost při hledání dětského zubaře zažila třeba ředitelka brněnského Centra pro těhotné a rodinu a zároveň trojnásobná matka Majka Staňková. „Když jsem chtěla přihlásit prvního syna k zubaři, obvolala jsem téměř deset zubařů v Brně a odpověď byla pokaždé stejná: Děti nebereme, na ty nemáme čas. Nakonec mi nějakého přiřadila až pojišťovna," vzpomínala.

Takovou praxi přiznávají i zubaři oslovení Rovností. „Mám plno, kromě svých pacientů přijímám jen akutní případy. Naše odvětví je o to těžší, že je potřeba každého půl roku dělat preventivní prohlídky, ne jako třeba na kožním. A to je dražší i časově náročnější pro všechny. Už teď ošetřím až dvacet pacientů denně," přiblížila brněnská zubařka Erika Růžičková.

Její slova potvrzují aktuální data stomatologů. Na jednoho zubaře v Jihomoravském kraji připadá zhruba 1194 lidí. Oproti roku 2010 se situace mírně zlepšila, stále je však kritická. „Ještě hůře je na tom třeba Středočeský kraj, kde to jsou asi dva tisíce lidí," poukázal Radek Peřina z jihomoravské pobočky České stomatologické komory.

Problém je i to, že spousta zubařů v Brně stárne. Podle dat stomatologické komory činí nejpočetnější skupinu zubařů ti mezi šedesáti až čtyřiašedesáti lety. „Tolik jako mladí nezvládnou, ošetří třeba jen šest pacientů denně. Mladí tomu zase příliš nepomáhají vysokými cenami. Pro obyčejnou rodinu je neúnosné platit za zákrok třeba dva tisíce korun. Na výkonech u dětí se navíc nevydělává vůbec. Já je sice ošetřuji, ale vlastně jen z dobré vůle," doplnila.

Chybějí peníze

Vše by přitom mohlo být jinak. Školy mají zájemců o obor dost. Na zubní lékařství se hlásí až šestnáctkrát víc zájemců než může třeba Masarykova univerzita v Brně přijmout. „Letos jsme obdrželi 1249 přihlášek, loni 1326. Dostat se na tento obor je stále velmi náročné. Přijímáme pouze šedesát až osmdesát lidí," nastínila mluvčí Tereza Fojtová.

Na zbytek chybějí peníze. „Studium je nákladné, vyžaduje třeba práci se speciálními simulačními zařízeními. Od státu na studenty dostáváme čím dál méně," podotkla Fojtová.

Řešení pro lidi je zatím například spoléhat se na doporučení příbuzných. „A to zejména v případě dětí. Sehnat stomatologa není v Brně problém, když člověk na stránkách naší komory sleduje zubaře, kteří přijímají nové pacienty. Jakékoliv zákroky u dětí jsou ale hodně náročné a zubaři se jim často vyhýbají, proto se vyplatí hlásit dítě u zubaře, ke kterému dochází i rodič," poradil Peřina. Pak podle jeho zkušeností není s přijetím problém, jen u Všeobecné zdravotní pojišťovny nyní přijímá v Brně osmadvacet zubních lékařů.

Pouze na doporučení registruje nové pacienty také brněnská stomatologická klinika Aldenta. „Ale pouze omezeně. I stálé pacienty objednáváme třeba i tři měsíce dopředu. Problém s dětskými pacienty je o to palčivější. Najít dětského zubaře ale rozhodně jde. Díky mladé generaci vzniká spousta nových center a ordinací, jen je potřeba hledat," myslí si vedoucí lékařka firmy Jitka Kovářová. Lékařům podle ní často práci ztěžují i pacienti. „Dostatečně nefunguje prevence, je téměř pravidlo, že k nám lidé chodí až s akutním problémem," dodala.

Počty zubařů

Počet lidí v Jihomoravském kraji na jednoho zubaře:
2015: 1194
2014: 1197
2013: 1203
2012: 1228
2011: 1251
2010: 1281
Zdroj: Česká stomatologická komora