V pátek informaci Brněnskému deníku Rovnost potvrdila mluvčí galerie Michaela Paučo. Ve městě tak zůstane zřejmě až téměř do konce výstavy Kmeny 90, jejíž je umělecké dílo součástí.

Růžový tank výtvarníka Davida Černého v Brně. Technici jej postavili před Červený kostel na Komenského náměstí. Tank je součástí výstavy Moravské galerie Kmeny 90.
Růžový tank je v Brně. Symbol svobodného projevu stojí před Červeným kostelem



Tank se měl původně vrátit do Vojenského technického muzea v pražských Lešanech 11.července. „Chtěli jsme ale, aby byl součástí výstavy až do konce a žádali jsme o prodloužení. Od Národního památkového ústavu jsme aktuálně dostali potvrzení o prodloužení, za které jsme rádi,“ prohlásila Paučo.

Umělecké dílo, které je symbolem 90. let, budilo mezi lidmi od počátku výstavy velké pozdvižení. Aktivisté z hnutí Slušní lidé jej překryli plachtou, členové z vojenských klubů jej symbolicky natírali zelenou barvou.

Nových protestů se galerie neobává. „Myslíme si, že už se situace uklidnila a přítomnost tanku už jsme si s aktivisty vysvětlili," podotkla Paučo.

Mladík v noci vylezl na dělo růžového tanku v Brně.
Mladík spadl z děla růžového tanku, když fotil selfie. Skončil v nemocnici

Z kanonu stroje spadl v polovině května také muž, který se na něm fotil.