Kvůli alergiím na mléko, ořechy nebo vejce nemohou děti s alergií na potraviny jíst stejné jídlo jako jejich spolužáci. Už více než čtyřicet školních kuchyní v Brně a patnáct zřizovaných Jihomoravským krajem se snaží vařit i pro děti se zdravotním omezením.

Školní zařízení v Brně si mohou požádat o příspěvek na dietní stravování dětí.
Jídelny získají pět tisíc korun měsíčně na čtyři měsíce.
Příspěvek je určen na platy pro zaměstnanců připravující stravu, nákup potřebného vybavení nebo odborné literatury.
Letos se nově připojí také Mateřská škola Kavčí, Základní škola Zeiberlichova, Bosonožská a Tuháčkova.
Nejčastěji kuchyně vaří bezlepkové, bezlaktózové a diabetické pokrmy.

V Brně už více než čtyřicet školních kuchyní nabízí vaření podle upraveného jídelníčku. Rok funguje dietní stravování v jídelně na Základní a mateřské škole Merhautova. „Rodiče musí donést do školy potvrzení od lékaře. Podle vyjádření lékaře pak sestavujeme speciální jídelníček,“ vysvětlila vedoucí školní kuchyně Merhautova Eugenie Hrčková.

Mouka se v jídle nejčastěji nahrazuje škrobem a kukuřicí. „Snažíme se aby děti neměly pocit, že mají jiné jídlo. Když například vaříme Hamburskou pečeni, upravíme vše tak, aby jídlo bylo vzhledově stejné,“ řekla vedoucí školní kuchyně Hrčková.

Nově se ke školám které poskytují dietní stravu připojí i Mateřská škola Kavčí v brněnských Kamechách. „Máme u nás dvě děti s bezmléčnou dietou. Příspěvek města využijeme k nákupu vybavení do kuchyně,“ uvedla ředitelka školky Hana Ondráčková.

Ne všichni rodiče ale mají takové štěstí. V břeclavské Základní škole Jana Noháče speciální dietní plán dětem nepřipravují. „Nemáme dietní sestru. Měli jsme ve škole i děti s vážnými alergickými reakcemi na některé potraviny. Domluvili jsme se s rodiči, kteří jim jídlo připravili doma. Naše kuchařky jim ho ohřály ,“ přiblížila ředitelka školy Ivana Karlínová.

Znojemská radnice řeší obědy pro školáky – diabetiky rozvozem do škol z jednoho místa. „Připravujeme denně čtyřicet dietních jídel na základě požadavků rodičů a ty rozvážíme do ostatních škol. Dietní jídla připravuje speciálně vyčleněná dietní kuchařka,“ řekla vedoucí školní jídelny Základní školy Václavské náměstí ve Znojmě Marie Veselá.


Alergolog Tomáš Rohovský popsal, jaké riziko hrozí při nedodržování diety u alergika. „Projevem potravinové alergie může být bolest břicha, kopřivka nebo průjem. Ve vzácných případech hrozí i anafylaktický šok,“ vysvětlil Rohovský.

Alergie na potraviny narůstají podle lékaře také proto, že se k nám běžně dostává i exotické ovoce.