Jak kauza polského masa nakaženého salmonelou zasáhla jižní Moravu?
Zásilky z dotčených šarží byly distribuovány i do Jihomoravského kraje. Část jich zpracovali v provozovnách před informováním o zdravotní závadnosti těchto šarží, zbytek byl pod naším dohledem stažený z trhu. Příchod zásilek polského hovězího masa do kraje od 19. února ustal.

Měl někdo zdravotní problémy?
Nevíme o tom. Z epidemiologického hlediska jsme žádnou takovou informaci od krajské hygienické správy nedostali.

"Pokud položíte syrové maso na prkýnko a potom na něj dáte třeba chleba, můžete se nakazit. V kuchyních se proto musí používat například různé nože a vše řádně umývat," říká hygienička Lenka Opletalová.
Salmonela z polského masa? Lidé se mohou nakazit i z chleba, popisuje hygienička

JAROSLAV SALAVA
Narodil se 19. září 1952 v Jihlavě, ale už přes čtyřicet let žije ve Vracově na Hodonínsku. Má manželku a dvě děti, dceru a syna.
Vystudoval tehdejší vysokou školu veterinární v Brně.
Dvanáct let pracoval jako praktický veterinární lékař v okrese Hodonín. V roce 1991 se stal ředitelem tamní okresní veterinární správy a po vzniku krajských veterinárních správ v roce 2003 ředitelem krajské veterinární správy.
Ve volném čase se věnuje sportu. Lyžuje, jezdí na kole nebo hraje tenis.

Čím se dá takovým případům předejít?
Důsledným dodržováním provozních a sanitačních postupů v celém výrobním a distribučním řetězci. Tedy od porážky po maloobchodní prodej a na úrovni chovů péče o řádný zdravotní stav zvířat.

Mohou lidé zjistit, že se jedná o nakažené maso na první pohled?
Ne. Salmonela je zárodek, který nekazí maso. Je přítomný na povrchu bez jakýchkoliv pachových projevů nebo projevů zkažení.

Na co si mají zákazníci dávat nejvíce pozor?

Jídelna Kocourek v Brně, kde se salmonelou nakažené polské maso objevilo.
Lidé snědli 22 kilo polského masa nakaženého salmonelou. V Brně a Pohořelicích

KOMPLETNÍ ROZHOVOR SI PŘEČTĚTE V SOBOTNÍM (1.6.2019) TIŠTĚNÉM DENÍKU ROVNOST.