Když člověk vstupuje do Vinařského dvora v Němčičkách, cítí, jak mu bystří smysly.

Zrak. Skupinka mladých mužů v krojích plete pomlázku, která se svou délkou a materiálem zapíše o několik hodin později do české knihy rekordů. Těžko je mohou příchozí přehlédnout.

Čich. Úžasné, ženám různého věku vznikají pod rukama trdelníky, přesňáky či milosti. Ta vůně.

Sluch. Cink, na zdraví. Velikonoční neděle tady mimo jiné patří ochutnávce portských vín, které vinař Jan Stávek s nadšením představuje lidem stojícím okolo něj. Návštěvníkům evidentně chutná. Stejně jako dezerty.

„Jsme okouzlení. Velikonoce ve městě nejsou to, co na vesnici. V Němčičkách jsou rozhodně o něčem jiném. Panuje tu fajn atmosféra, kterou si užíváme. Navíc i děti mají spoustu vyžití, jen se podívejte na ty krásné kraslice,“ říká Hana Pánková, která přijela z Kuřimi a ukazuje ke stánku s velikonočními ozdobami.

Může být něco po druhé hodině odpoledne, když o pár metrů dál mladíci pomalu dokončují více než desetimetrovou pomlázku z prutů vinné révy. Je rekordní. Ovšem ani zdaleka ne jediná. Členové tanečního souboru Krúžek vytvořili za den tři žíly, které se dostanou do České knihy rekordů. „První je překonání loňského rekordu, nenaplétaná pomlázka z osmi prutů vinné révy. Činí tři metry a třináct centimetrů,“ říká Michal Jurečka z agentury Dobrý den, která rekordy shromažďuje.

Druhým zápisem je žíla dlouhá metr a šestadvacet centimetrů. Pletená je ze čtyřiašedesáti vrbových prutů. „Němčičky jsou skutečně bašta pletení,“ přikyvuje Jurečka.

Třetím rekordem se stala právě naplétaná pomlázka z prutů vinné révy, měří deset metrů a čtyřiapadesát centimetrů. „S vrbovými pruty je to jednodušší. Réva se totiž více láme. Jeden člověk musí na práci dávat pozor, aby se napojení povedlo. Další tři pak zaplétají,“ vypráví jeden z autorů pomlázek Jiří Stávek.

Rekordy pro Krúžek nejsou nic nového. Jeden už mají z roku 2010, další přidali loni.

„Osobně už bych se měl věnovat spíše mému čtyřměsíčnímu potomkovi, ale věřím, že se nám v budoucnu podaří překonat i rekord z plzeňské zoologické zahrady, kde tři nadšenci upletli za dva dny pomlázku z osmi vrbových prutů. Měřila více než pětačtyřicet metrů,“ míní Stávek.

Konec. Žíly jsou hotové. Kdo zatím neochutnal víno, neváhá. Zábava ve Vinařském dvoře zdaleka nekončí.